Istun kotona ja katson Olympiapäivän yhteenvetoa ensimmäistä kertaa. Hyvä Hanski! Kultaa huomenna aamulla!

On oikeastaan ensimmäinen rauhallinen hetki viikkoon. Tuntuu hyvältä.

Tänään kävimme Etyj-tiimin kanssa läpi jatkotoimenpiteitä. Wienin Etyj-kokouksesta kantautui hyviä uutisia. Kaikki 56 jäsenmaata kannattivat eilistä ehdotustamme 100 sotilasvalvojan lähettämisestä.

Venäjä tarvitsi kuitenkin vielä tarkemman ohjeistuksen Moskovasta ennen suostumusta. Soitin illansuussa Sergei Lavroville. Hän oli tietoinen tilanteesta ja kertoi varaulkoministerin parhaillaan valmistelevan Venäjän lopullista kantaa.

Tein myös nopean soittokierroksen muutamalle kollegalle ja pyysin heiltä panosta sotilastarkkailuun. Tanska, Ruotsi ja Norja lupasivat kukin heti kymmenen valvojaa. Italia, Ranska ja Britannia lupasivat palata asiaan. Meillä Jyri Häkämies hoitaa homman, niin kuin aina. Veikkaan, että saamme lähetettyä kymmenisen tarkkailijaa.

Tarvitsemme myös kalustoa. Keskustelin Nokian kanssa kommunikaatiovälineistä. Tarvitsemme myös panssaroituja ajoneuvoja, sellaisia ”valkoisia maastureita”. Niissä USA ja Saksa voivat auttaa.

Juttelin myös Etyj-suurlähettiläs Terhi Hakalan kanssa. Pyysin häntä laatimaan luettelon kaikista mission tarpeista. Lupasin hoitaa tarvittavat resurssit Etyj-koneiston kautta mahdollisimman nopeasti.

Keskustelin myös Condoleezza Ricen kanssa ennenkuin hän laskeutui Pariisiin. Aiheena Etyj:n rooli. Hyvältä näyttää.

Vietin myös 1,5 tuntia ulkoasiainvaliokunnassa. Kävimme läpi viimeisten päivien taphtumia. Keskustelimme ja analysoimme. Kyllä sitä saa ulkoministerinä olla tyytyväinen, että meillä on loistava ulkoasiainvaliokunta; asiantunteva ja analyyttinen. Tuntui myös erityisen hyvältä saada valiokunnan täysi tuki. Se on parlamentarismia parhaimmillaan.

Comment

required