Eilen illalla piti tehdä valinta: jäädä Strasbourgiin torstaiksi äänestämään EU:n budjetista tai lähteä kotiin valmistelemaan ja viettämään Emilien synttäreitä.

Valinta ei ollut vaikea. Asiat on helppo asettaa tärkeysjärjestykseen. Budjetti syntyy ilman yhtä meppiä. Emilien täyttää viisi vain kerran elämässään.

Emilie oli tavattoman iloinen kun tulin kotiin. Niin minäkin.

Köydenveto budjetista seurasi perinteistä kaavaa. Kyseessä on pitkälti institutionaalinen valtataistelu komission, neuvoston ja parlamentin välillä.

Komissio esittää, neuvosto karsii ja parlamentti lisää menoja. Tällä kertaa esitykset näyttävät suunnilleen tältä (sitoumukset/maksut):

1. Komissio 126,8 / 116,4 miljardia euroa.
2. Neuvosto 125,8 / 114,6 miljardia euroa.
3. Euroopan parlamentti 127,4 / 122,1 miljardia euroa.

Kyseessä on siis EU:n vuosibudjetti, joka on noin 1,04 prosenttia koko alueen bruttokansantuotteesta.

Parlamentti haluaa siis kasvattaa menoja. Ja nyt mentäisiin maksuissa jopa komission esityksen yli ja reippaasti. Näin massiivista kasvua ei ole ennen esitetty Euroopan parlamentin puolelta.

Parlamentin raportööri James Elles on jatkuvasti korostanut ”rahoille on saatava vastine”-periaatetta. Fiksu periaate.

On kuitenkin yksi osio parlamentin esityksestä, josta en pidä lainkaan. Nimittäin yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvä ehdotus.

Parlamentin budjettivaliokunta halusi todennäköisesti antaa todellisen poliittisen viestin: se karsi komission ja neuvoston puoltaman 159,2 miljardin euron täysin käsittämättömään 72,6 miljardiin euroon. Karsintaa on siis 86,6 miljardia euroa!

Ulko-ja turvallisuuspolitiikka on nimenomaan se osa-alue, joka tarvitsee rahaa. Kyseessä on instituutioiden välinen valtataistelu ja tällä tavalla Euroopan parlamentti haluaa kiristää itselleen lisää valtaa. En ole ihan vakuuttunut strategian tärkeydestä.

Pitää huomenna tutkia miten äänestyksissä loppujen lopuksi meni. Nyt ollaan vasta ensimmäisessä vaiheessa, eli niin kutsutussa ensimmäisessä lukemisessa. Lopullinen vääntö käydään vasta joulukuussa.

Comment

required