Tänään oli tiukka, mutta antoisa päivä Tukholmassa. Aamu alkoi parilla käynnillä aamutelevisioissa, ensin kaupallisella TV4:llä ja sitten Ruotsin yleisradion (SVT) murotelevisiossa legendaarisen, juuri eläkkeelle jäävän KG Bergströmin haastateltavana. Juteltiin muun muassa Venäjästä, EU-vaaleista sekä Suomen ja Ruotsin suhteista. Mediahommat ovat siinä mielessä tärkeitä, että ne ovat aina areena myös tehdä Suomea tunnetuksi. TV4:lla oli muuten tosi hauska törmätä sattumalta Sunrise Avenuen bändin tyyppeihin, jotka olivat paikalla uuden levynsä tiimoilta. Tykkään heidän musiikistaan, ja uusi levykin on nyt kuuntelussa.

Sunrise Avenue -bändi Tukholmassa (kuva: Cita Högnabba)

Suomen Tukholman suurlähetystön henkilökuntaa, kättelemässä Pasi Kokkonen (kuva: Pia Lundström)

Aamulenkille ehdin vasta studiovierailujen jälkeen, tutustuttuani Tukholman suurlähetystömme väkeen, joka oli tämänkin päivän ohjelman eteen tehnyt hienoa työtä. Lenkkikaverina Djurgårdenin vehreissä maisemissa oli Euroopan mestari Janne Holmén, joka tuntee entisen kotikaupunkinsa Tukholman reitit ja on kertakaikkisen mainio tyyppi.

Lenkillä Janne Holménin kanssa (kuva: Akviliina Vasari)

Lenkin jälkeen ohjelmassa oli antoisa lounas niin ruuan kuin juttuseurankin puolesta, treffasin yhdessä suurlähettiläämme Alec Aallon kanssa oppositiopuolue sosialidemokraattien ulkopoliittisia vaikuttajia, ex-ulkoministeri Jan Eliassonia ja kansanedustaja Urban Ahlinia, joka on puolueen ”ulkopoliittinen puhemies”.

Vas. Urban Ahlin, Jan Eliasson, Alec Aalto (kuva: Cita Högnabba)

Sitten vuorossa oli tapaaminen vanhan tuttuni, Ruotsin kehitysministeri Gunilla Carlssonin kanssa. Tunti vierähti nopeasti EU-vaalien jälkeisistä asetelmista ja Ruotsin puheenjohtajakaudesta sekä kehityspolitiikasta keskustellessa. Carlssonin luota jatkoimme suomalaisille tutun Tomas Riesin johtamaan Ruotsin ulkopoliittiseen instituuttiin, jossa pidin pienen alustuksen EU:n roolista globaalitoimijana. Sen jälkeen seurasi kolmen vartin kysymys-vastaus-sessio. Hyviä kysymyksiä – vastauksia en lähde itse arvioimaan.

Ruotsin kehitysministeri Gunilla Carlsson (kuva: Ellinor Lundmark)

Instituutin jälkeen oli vielä pressi kirjeenvaihtajille ja ruotsalaisille toimittajille residenssissä ja sitten hotellin kautta ulkoministeri Bildtin illalliselle. Meitä kokoontuu 15 EU-maiden ulkoministeriä pohtimaan seuraavan puheenjohtajamaan johdolla institutionaalisia juttuja. Keskusteltavaa riittää.

Torstaiaamulla sitten aikainen startti ja lento Helsinkiin.

 

Comment

required