Jatkoin osastokierroksia eilen ja tänään. Osastovierailukohteenanioli tiistaina ulkoministeriön hallintopalvelut ja talousyksikkö. Erittäin tärkeä osa meidän talon toimintaa. Ei ole ihan helppo hallinnoida 2700 hengen puljua lähes 100:ssa maassa. Porukka tekee loistavaa työtä.
Hallinnollisena alivaltiosihteerinä toimi suuresti arvostamani Antti Sierla, vanha työkaveri. Osastopäälikkönä on Maarit Jalava.
Hallintopalveluiden henkilöstövahvuus on 242 ja talousyksikön 30 henkilöä. Hallintopalveluiden tehtävänä on tukipalveluiden tuottaminen koko ulkoasiainhallintoa varten.
Sen tehtäviin kuuluu mm. ulkoasiainhallinnon henkilöstöresurssien sekä palvelussuhteen ehtojen hallinnointi ja kehittäminen. Se vastaa kiinteistö- ja toimitilahallinnosta sekä Suomessa että ulkomaanedustuksessa, virastopalvelujen tuottamisesta, tietohallinnosta sekä turvallisuusasioista. Talousyksikkö puolestaan vastaa mm. ulkoasiainhallinnon resurssien hallinnasta ja kehittämisestä sekä tilivirastotehtävistä.
Tänään vierailukohteenani oli ulkoministeriön eurooppa-osasto. Tässä osaston perustiedot:
Osasto jakautuu neljään yksikköön:
- Pohjoisen Euroopan yksikkö (ml. Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristö PYS)
- Yleisten EU-asioiden ja yhteensovittamisen yksikkö
- Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopan yksikkö
- EU-laajentumisen ja Länsi-Balkanin yksikkö
Henkilöstöä on 51 ja vastuumaita 42.
Ulkomaan edustustoja 36, joista 31 on suurlähetystöjä; 1 pääkonsulaatti -Hampuri-; 2 konsulaattia – Göteborg ja Las Palmas -; 1 yhteystoimisto -Pristina- sekä Suomen EU-edustusto Brysselissä. Näissä työskentelee noin 38 % ulkoasiainhallinnon lähetetystä henkilökunnasta. (yht. UM:n edustustoverkko kattaa 97 toimipistettä ulkomailla)
Euroopan merkitys Suomelle on ulkoasiainhallinnon suhdelukuja suurempi. Eurooppa on Suomen EU-politiikan, poliittisten, kaupallistaloudellisten ja kulttuurisuhteiden kannalta keskeisin alue.
EU-jäsenyys ja erityisesti laajentunut EU ovat osoittaneet, että Euroopan edustustoilla on selkeä ja vaativa rooli Suomen EU-politiikan toimijoina. 27 jäsenen unionissa hyvät ja toimivat kahdenväliset suhteet ovat ennakkoehto tavoitteelliselle toiminnalle ja vaikuttamiselle. Myös talouden kannalta Euroopan painoarvo on huomattava. Suomen viennistä ja investoinneista noin 2/3 suuntautuu Eurooppaan. Vuonna 2007 alueen maat kattoivat Suomen kokonaisviennistä 62 % (n. 41 mrd. ?) ja tuonnista 60 % (n. 36 mrd. ?).
Eurooppa-osasto on minulle tietysti erityisen rakas, koska olin aikoinaan töissä silloisessa EU-sihteeristössä. Osaston päällikkönä toimii vanha työkaverini Päivi Luostarinen. Loistavaa duunia tekevät!