Tänään oli ikimuistoinen aamu. Kävin aamulenkillä juoksijalegenda Haile Gebreselassien kanssa Addis Abeben vuorilla, 3000 metrin korkeudessa. Sykkeet olivat korkealla ihan vain kokemuksesta – ei sitä joka päivä pääse lenkille maratonin maailmanennätyshaltijan kanssa. Siihen kun vielä lisää, että Haile on loistokaveri, niin aamu oli täydellinen.

Haile Gebreselassien kanssa (Kuva: Pekka Mustonen)

Ajoimme vuorelle aamuhämärässä. Paikallinen väki oli jo liikkeellä. Käveltiin töihin ja kouluihin. Muutamat kiipesivät vuorelle hakemaan polttopuita. Juoksijoita näkyi kaikkialla. Olosuhteet eivät ole helppoja, silti etiopialaiset ovat hymyilevää väkeä. Pidän siitä.

Aamulenkki järjestyi suurlähettiläs Kirsti Aarnion avulla. Hän tuntee Hailen ja oli eräällä aamiaisella maininnut, että Suomella on urheiluhullu ulkoministeri. Haile oli ehdottanut aamulenkkiä. Tarjous, jota ei tarvinnut kauaa miettiä.

Juoksimme 45 minuuttia, noin 9 km. Se oli Hailen alkulämmittely ennen hänen varsinaista intervalliharjoitusta. Minulle tuo riitti ihan kovana vauhtikestävyysharjoituksena. Haile oli diplomaattinen, eikä pistänyt meikäläistä koville. Ylämäet ja 3000 m korkeus pitivät kyllä sykkeet ihan tarpeeksi korkealla.

Juttelimme lenkin aikana niitä ja näitä juoksemisesta, Etiopiasta, Suomesta, perheestä – elämästä yleensä. Gebreselassie on loistava suurlähettiläs Etiopialle. Kertakaikkisen hieno, hyvä ihminen.

Haile tykkää Suomesta ja on käynyt maassa usein. Lähetti terveiset Timo Vuorimaalle ja Aki Hintsalle.

Lenkin jälkeen osallistuin rauhanvälitysseminaariin yhdessä Martti Ahtisaaren kanssa. Hyppään nyt koneeseen. Lennän Brysseliin EU-Nato-maiden ulkoministeri-illalliselle, jossa alustan Venäjästä. Kirjoitan seminaarista matkalla ja illallisesta huomenna.

”Mediating Peace in Africa” -seminaari, Addis Abeba, Etiopia (kuva: Pekka Mustonen)

Seminaari

Koneessa matkalla Brysseliin. Teimme välilaskun Maltalle. Lupasin palata Addis Abebassa järjestettyyn seminaariin. Kyseessä on siis Suomen aloite, jonka tavoitteena on vahvistaa Afrikan unionin (AU) kykyä toimia rauhanvälittäjänä.

Vuonna 2002 perustetusta AU:sta huolimatta Afrikka on edelleen kriisien runtelema. Erinäisten sotien ja kriisien seurauksena Afrikassa on tällä hetkellä yli 9 miljoonaa pakolaista.

Omassa puheenvuorossani nostin esille kolme pointtia:

1. EU:n ja AU:n on tehtävä yhteistyötä konfliktien ratkaisemiseksi.

2. On vahvistettava Afrikan unionin toimintakykyä konfliktien ratkaisemiseksi.

3. On rakennetava toimiva rauhanvälitysjärjestelmä.

Näitä huomioita täydensin sitten esimerkkien avulla. Aloitteemme lähtee eteenpäin Accord- ja CMI-järjestöjen avulla.

Seminaari sai mielestäni hyvän vastaanoton jo ihan korkean osallistujatason myötä. Martti Ahtisaaren ja Pekka Haaviston lisäksi paikalla oli liuta arvostettuja afrikkalaisia rauhanvälittäjiä kuten esimerkiksi Salim Ahmed Salim (Darfur), Mamadou Bah (Burundi), Nicolas Bwakira (Somalia), Youssef Mahmoud (Burundi) sekä Azziz Bahad (Somalia). Omat kokemukseni Georgiasta ovat vaatimattomia näiden konkareiden rinnalla. Sen tein myös selväksi.

Comment

required