Terveisiä Etelä-Ranskasta, Avignonin pittoreskista kaupungista. Meillä oli täällä kahden päivän epävirallinen ulkoministerikokous, eli Gymnich. Nimi tulee Kölnin lähellä sijaitsevasta kylästä, jossa pidettiin aikoinaan (en muista milloin) ensimmäinen epävirallinen ulkoministerikokous.

Tällä kertaa kokoonnuimme ensin Pariisiin, josta otimme TGV-luotijunan Avignoniin.

Epävirallisissa kokouksissa on oikeastaan aika leppoisa tunnelma. Puolisot ovat mukana reissussa. Kravatit pois ja menoksi.

Gymnich-kokoustunnelmaa

Eilen ja tänään käsittelimme neljää aihetta: EU-USA suhteet, EU:n turvallisuusstrategia, Georgian tilanne ja Lähi-itä. Seuraavassa muutama pikainen havainto keskusteluista.

1. EU-USA suhteissa ilmassa oli uuden alkua. Pidettiin tärkeänä, että EU esittää näkemyksensä suhteiden kehittämisessä jo Yhdysvaltojen vaalien kynnyksellä tai viimeistään heti niiden jälkeen.

Yhdysvallat on EU:lle keskeinen kumppani ja meidän on pystyttävä yhteistyöhön riippumatta vaalien voittajasta. Jossain vaiheessa laskin, että puheenvuoroissa oli ainakin 20 aluetta, joissa EU:n ja Yhdysvaltojen pitää tehdä yhteistyötä. Kaikkea Afganistanista ilmastonmuutokseen, Iranista asesulkusopimuksiin.

Omassa puheenvuorossani peräänkuulutin fokusta. Yhteistyöaloja on paljon, mutta niistä kolme nousevat mielestäni ylitse muiden. Ensiksi on sitouduttava monenkeskiseen yhteistyöhön. Tästä esimerkkeinä ilmastonmuutos, kansainväliset tuomioistuimet ja YK.

Toiseksi on panostettava Lähi-idän rauhanprosesseihin. On EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän intressissä, että Iran ei rakenna ydinaseita.

Kolmanneksi mainitsin yhteistyön Venäjän kanssa. EU:lla ja Yhdysvalloilla on paljon voitettavaa toimivista Venäjä-suhteista. Tälläkin saralla yhteistyö on valttia.

Ehdotin lyhyttä, korkeintaan viiden sivun paperia, jossa määrittelisimme tarkemmin EU:n ja USA:n yhteistyökuvioita. Ehdotin myös, että seuraavaan Gymnich-kokoukseen kutsuttaisiin USA:n ja Venäjän ulkoministerit. Kahtotaan miten käy.

2. Eilen käsittelimme myös lyhyesti EU:n niin sanottua turvallisuustrategiaa. Käsittely oli sen verran lyhyt, että siitä ei tällä kertaa jäänyt oikeastaan mitään raportoitavaa. Javier Solana esitti muutamana ajatuksen ja päätettiin palata asiaan myöhemmin.

Asian tiimoilta suosittelen valtiosihteeri Teija Tiilikaisen erinomaista HS-vieraskynää, joka julkaistiin tänään. Siitä saa hyvän kuvan EU:n turvallisuusstrategiasta.

3. Tänään keskustelimme Georgiasta. Puheenjohtajamaa Ranska pyysi allekirjoittanutta alustamaan. Kerroin ensin tilanteesta ja sen jälkeen tein ehdotuksen tulevasta.

Tilanne: Etyj:n tavoitteena on venäläisten joukkojen vetäytyminen, sotilastarkkailijaoperaation jatkaminen sekä uuden kansainvälisen mekanismin luominen. Sotilastarkkailijoita on nyt 28. Heidän työnsä etenee hyvin, joskin ei ilman ongelmia. Toissapäivänä tarkkailijat pääsivät jo niin kutsutulle suojavyöhykkeelle. Etelä-Ossetiaan tai Abhasiaan he eivät ole päässeet.

Tulevaisuus: ehdotin, että Kaukaasian vakauttimista varten perustettaisiin uusi kansainvälinen”platformi”, jota vetäisi ”korkea edustaja”. Hänen allaan työskentelisivät YK, EU, Etyj ja muita alueen toimijoita. Lähtölaukaukseksi tarvitaan kansainvälinen kokous, joka pitäisi järjestää jo lokakuussa. Ajatukselle tuli vastakaikua. Mitä arvon blogikommentaattorit ovat mieltä? Kuka voisi olla ”korkea edustaja”?

Kotimatkalla juttelin ehdotuksesta myös Sergei Lavrovin kanssa. Hän ei ainakaan tyrmännyt ajatusta. Saan siihen kommentit ensi viikolla. Illalla olisi vielä tarkoitus puhua asiasta Condoleezza Ricen kanssa, jahka hän Algerian matkaltaan ehtii.

4. Lopuksi keskustelimme Lähi-idästä. Sain tässäkin kohdassa kunnian puhua ensimmäisenä. Osittain koska oli pakko hypätä junaan ennen lounaan päättymistä, osittain koska viimeisin alueella käynyt ulkoministeri briiffaa yleensä kollegat ensimmäisenä.

Kerroin tilanteen pitkälti saman kaavan mukaan, josta olemme käyneet vilkasta blogikeskustelua torstaista lähtien. Kerroin myös israelilaisten, palestiinalaisten, Tony Blairin ja EU-poliisimission terveiset EU-ministereille.

Kaikenkaikkiaan kokous oli mielestäni onnistunut. Epämuodollinen ilmapiiri antaa mahdollisuuden vapaammalle keskustelulle. Gymnich-kokoukset ovat selvästi jonkinlainen välimuoto muodollisen kokouksen ja aivoriihen välillä. Ja hyvä niin. Itselleni jäi ainakin hyvä fiilis.

 

Comment

required