Tänään on kyllä tuntenut itsensä ulkoministeriksi oikein toden teholla. On ollut EU-ministerivaliontaa, ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa, presidentin esittelyä sekä eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa ja suurta valiokuntaa.

Presidentin esittelyä odotellessa.

Esittelyä esittelyn perään. Keskustelua. Tässä päivän aiheita: ilmasto- ja energiapaketti, yhteisöpatentit, yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto (Länsi-Balkan, Afganistan, Lähi-itä, Libanon, Irak, Georgia, transatlanttiset suhteet, Burma, PCA-sopimus, Eurooppa-neuvoston asialista, jne.).

Tulee mieleen englanninkielinen sanonta: ”Jack of all trades, master of none…”. Valmistautuminen etenee aina kahdessa vaiheessa. Ensin meillä on valmistelupalaveri virkamiesten kanssa. Sen jälkeen luen paperit ja valmistelen puheenvuoron. Mitä enemmän näitä asioita käsittelee sen paremmin ne saa haltuun. Kertaus on kaiken opin äiti.

Lupasin eilen käsitellä Georgian vaaleja. Tässä tämänhetkinen tilanne:

Georgian vaalit pidettiin keskiviikkona. Tätä kirjoitettaessa ääntenlaskenta on vielä kesken. Alustavien tietojen mukaan hallituspuolue näyttäisi saavan lähes 60% äänistä. Vahvin oppositiopuolue olisi puolestaan keräämässä vajaat 18%. Pääkaupunki Tbilisin äänet ovat kuitenkin vielä ilmoittamatta.

Etyjin vaalitarkkailuelin ODIHR antoi eilen arvionsa vaalien sujumisesta. Georgia sai tunnustusta siitä, että se on pyrkinyt hoitamaan vaalit kansainvälisten standardien mukaan. Äänestäjillä oli myös todellista valinnanvaraa. Tammikuun presidentinvaaleihin verrattuna päästiin eteenpäin. Myönteistä oli sekin, että äänestäminen sujui yleisesti ottaen rauhallisissa merkeissä.

Nappisuorituksesta ei ollut kyse. Selkeitä ongelmia löytyi ja niiden perusteella vaalien toteutus katsottiin epätasaiseksi. Georgia sai demokratian kotiläksyjä tehtäväkseen. Maan puolueiden pitäisi nyt yhdessä tarttua toimeen. Georgialaiset ansaitsevat, kuten kaikki muutkin, vahvan ja toimivan kansanvallan.

Toivon, että vaalien loppumetrit sujuvat asianmukaisesti ja antavat edellytyksiä ratkaista Georgian sisäpoliittinen kriisitila. Tämä vahvistaisi vakautta ja edistäisi myös Abhasian ja Etelä-Ossetian jäätyneiden konfliktien ratkaisuyrityksiä.

Etyjillä on vahva rooli Georgiassa. Puheenjohtajana pyrin osaltani tukemaan demokraattista kehitystä ja edesauttamaan konfliktinratkaisua. Lähetin oman erityisedustajani suurlähettiläs Heikki Talvitien Georgiaan vaalien ajaksi. Suomalaispanos näkyy maassa muutenkin. Etyjin kenttämissiota johtaa ansiokkaasti suomalaisdiplomaatti Terhi Hakala.

Pidän puheenjohtajana aktiivisesti yhteyttä eri tahoihin. Ensi viikon lopulla tarkoitukseni on tavata Georgian ulkoministeri Eka Tkeshelashvili. Ekaan verrattuna olen ministerinä miltei vanhus. Hän täyttää tänään 31 vuotta!

Viikonlopusta on tulossa mielenkiintoinen. Meille on tulossa suomalainen urheiluporukka kylään Brysseliin. Huomenna treffaamme ensin meillä ja sen jälkeen menemme paikalliseen ravintolaan pastatankkaukseen. Miksi tankkaus? Koska suurin osa meistä juoksee sunnuntaina Brysselin perinteisen 20 km juoksun. Hyvää treeniä maanantain ministerineuvoston kokousta varten.

Comment

required