Meillä oli tänään antoisa ja perusteellinen keskustelu Georgiasta Presidentin ja Pääministerin kanssa. Hahmottelimme yhdessä kokonaisuutta maanantain EU-huippukokousta varten. Fiilis oli hyvä ja sain mainioita eväitä jatkoon. Pasmat ovat selvät.

Käsittelimme samaa aihetta myös EU-ministerivaliokunnassa (siis hallituksen ministerit), ulko- turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (siis Utvassa, jossa presidentti ja muutama ministeri) ja vielä eduskunnan suuren- ja ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Kriisin hillintä ja ratkaisu vaativat vielä hurjaa panostusta kaikilta. Näen edessämme kolme raidetta, joilla on edettävä samanaikaisesti.

Etyj-raiteella pyrimme edistämään tulitaukosopimuksen toimeenpanoa ja luomaan kansainvälisen järjestelyn pysyvämmän ratkaisun etsimiseksi. Näissä edettiin tänään. Aamupäivällä Turusen Antti huipputiimeineen käynnisti Wienissä neuvottelut sotilastarkkailijoiden lisäämiseksi. Itse lähetin kirjeen kaikille Etyj-ulkoministereille hakien tukea myös neuvottelukuvion taakse.

EU-raiteella tärkeintä on nyt saada ulos yhtenäinen ja vahva näkemys maanantain huippukokouksesta. EU:n tulee tukea tulitaukosopimuksen tinkimätöntä noudattamista. Venäjän tunnustamispäätöstä tai etupiiriajattelua ei hyväksytä. EU:n täytyisi myös tukea Georgiaa vahvistamalla poliittisia ja taloudellisia suhteita. Unionin tuki kansainvälisen neuvotteluryhmän perustamiseksi on välttämätöntä. EU:n omaa läsnäoloa Georgiassa on syytä vahvistaa. Tulemme toimimaan näiden tavoitteiden eteen.

Suomi ei kannata pakotepolitiikan käynnistämistä Venäjää kohtaan. Tehokkaita Venäjä-pakotteita ei ole – ainakaan sellaisia, jotka eivät vahingoittaisi myös meitä itseämme. Pakotekierre upottaisi suhteet entistä syvemmälle. Vääriä lääkkeitä ei pidä valita.

Kolmas raide katsoo Georgian yli laajempaa kokonaisuutta. Sitä ei saa unohtaa. EU:n itäinen ulottuvuus tarvitsee määrätietoisen politiikan. Suhteiden kehittäminen Ukrainan ja Moldovan kanssa on tässä avain. Euroopan ovia ei pidä lyödä kiinni. Etyjin kautta pureudutaan myös muihin jäätyneisiin konflikteihin uudella tavalla. Tämä koskee erityisesti Transnistriaa ja Vuoristo-Karabahia.

Joulukuussa pidettävästä Etyj-ministerikokouksesta on tulossa melkoinen harjoitus. Mutta Suomen joukkueessa kyllä pärjää.

Comment

required