Kansainväliset Georgia-neuvottelut käynnistettiin tänään Genevessä. Osallistuin yhteispuheenjohtajien eli EU:n, YK:n ja Etyjin työillalliselle. Isäntänä toimi EU-puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner. YK:ta edusti pääsihteeri Ban Ki-Moon. Mukana olivat myös korkea edustaja Javier Solana ja komissaari Benita Ferrero-Waldner.

Vas. António Guterres, Benita Ferrero-Waldner, Bernard Kouchner, Ban Ki-Moon, Javier Solana

Kolmen keskeisen kv-instituution yhteispeli on iso juttu. Tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin YK, EU ja Etyj ryhtyvät vastaavaan yritykseen. Yhteispuheenjohtajien tavoitteena on saada Etelä-Ossetian ja Abhasian asemaa koskeva neuvotteluprosessi toimimaan.

Neuvottelukuvion alku on hyvin vaikea. Jo osallistujat ja osallistumismuodot ovat hankalia kysymyksiä. Huomenna erityisedustajatasolla starttaavien keskusteluiden tärkein tavoite onkin se, että prosessi ylipäätään saadaan käyntiin. Myös jatkosta on tärkeä sopia.

Keskustelukierroksella on kaksi asiateemaa: turvallisuuskysymykset ja kodeistaan lähtemään joutuneiden ihmisten asema. Nämä ovat tärkeitä kaikkien kannalta.

EU:n Georgia-erityisedustaja Pierre Morel on tehnyt erinomaista työtä kuvion liikkeelle saamiseksi. Etyjiä edustaa oma erityisedustajani Heikki Talvitie, tukenaan puheenjohtajuussihteeristön Janne Taalas. Meillä on tehotiimi remmissä.

Geneven neuvotteluiden jälkeen seuraava tärkeä etappi on Brysselissä 22.10. järjestettävä Georgian avunantajakokous.

Itselleni seuraava kohde on Bryssel ja EU-huippukokous, joka käynnistyy keskiviikkoiltana.

Comment

required