Terveisiä Brysselistä. Eurooppa-neuvosto, eli huippari, alkoi kello 16 paikallista aikaa. Tällä kertaa salissa keskustellaan finanssikriisistä sekä ilmasto- ja energiapaketista. Päämiesillallisella aiheena on energiaturvallisuus. Ulkoministereiden ruokalistalla on Lähi-itä ja Georgia.

Alkutahdit menivät perinteisin menoin. Euroopan parlamentin puhemies, Hans-Gert Pöttering alusti finanssikriisistä, energiapaketista ja Lissabonin sopimuksesta.

Sen jälkeen Irlannin pääministeri Brian Cohen kertoi missä mennään saarivaltion Lissabon-keskustelussa. Hän oli puhunut samasta aiheesta tänään Irlannin parlamentissa.

Perushytinä on, että joulukuussa laaditaan tiekartta siitä miten Lissabonin sopimuksen kanssa edetään. On vain kolme jäsenmaata, jotka eivät ole sopimusta vielä ratifioineet – Irlanti, Ruotsi ja Tsekki. Kaksi jälkimmäistä ovat EU:n kaksi seuraavaa puheenjohtajamaata ja ratifioivat sopimuksen varmaan pian.

Tällä hetkellä salissa puhutaan finanssikriisistä. Salissa ovat päämiehet ja valtionvarainministerit, eli meiltä Matti ja Jyrki. Kärjistäen voidaan sanoa, että nyt sovitaan muodollisesti niistä toimista, joista euromaat sopivat jo sunnuntaina.

Huipparit ovat mielenkiintoisia myös siksi, että käytävillä ja salissa saa juteltua kollegojen kanssa. Tapaa myös päämiehiä. Keskustelin muun muassa Gordon Brownin kanssa. Hän on tämänkertaisen pelastuspaketin isä.

Geneven rauhanneuvottelut alkoivat valitettavan huonosti. Muodollisuuksien kanssa oli ongelmia. Kuuleman mukaan seuraava yritys menee marraskuun puolelle. Sääli. Ehkä tämä kaikki vain osoittaa miten vaikeata on aloittaa rauhanneuvottelut heti sodan jälkeen.

Nyt työillalliselle.

Comment

required