Olin tänään Genevessä, jossa tapasin Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja Pascal Lamyn, ja Sveitsin ulkoministeri Micheline Calmy-Reyn, joka hoitaa tänä vuonna myös liittopresidentin tehtävää.

Kävin yhden mielenkiintoisimmista kauppapolitiikkaa koskevista koskaan käymistäni keskusteluista Pascal Lamyn kanssa. Hänen analyysinsa oli tunnettuun tapaansa partaveitsen terävä. Myös ajoitus oli hyvä. Pääsimme tuoreeltaan arvioimaan  perjantaina päättynyttä G20-huippukokousta ja sen tuloksia. Olimme molemmat myönteisesti yllättyneitä siitä, miten vahvasti kokouksen julkilausumassa vastustettiin protektionismia ja puhuttiin monenkeskisen kauppajärjestelmän vahvistamisen puolesta. Puheista on kuitenkin tunnetusti vielä pitkä matka käytännön tekoihin.

 WTO:n ministerikokous lähestyy kovaa vauhtia ja joulukuussa niin G20-maille kuin muillekin WTO:n jäsenille tarjoutuu mahdollisuus sopia uskottavasta työohjelmasta kaupan vapauttamiseksi ja sääntöjen kehittämiseksi pariksi seuraavaksi vuodeksi. Vaikka näkymät eivät ole lainkaan ruusuiset, on pakko olla edes hieman optimistinen.  Se ainakin on varmaa, ettei hyvään lopputulokseen pääsy jää Lamyn yrityksestä uupumaan.

Ehkä keskeisin ongelma on se, etteivät monenkeskiset kauppaneuvottelut ja niissä käsiteltävät kysymykset ole pysyneet reaalitalouden vauhdissa. WTO:n niin kutsuttua Dohan kierrosta käydään pitkälti samaa sabluunaa käyttäen kuin aikaisempiakin kierroksia, vaikka aiheet ovat nyt monimutkaisempia, jäseniä enemmän ja näiden intressit toisistaan eriytyneitä. Ei siis ole helppoa löytää ratkaisua, josta löytyisi yhteisymmärrys. Puhuimme Lamyn kanssa myös Venäjän WTO-jäsenyydestä. Näyttää erittäin lupaavalta, että ministerikokous tekee päätöksen Venäjän jäsenyydestä.

Se, että Venäjästä saadaan joulukuussa mitä todennäköisimmin WTO:n 155:s jäsen on merkittävässä määrin Sveitsin ansiota. Sveitsi on nimittäin toiminut väsymättä välittäjänä Venäjän ja Georgian välisessä vaikeassa kiistassa liittyen Etelä-Ossetian ja Abhasian raja-asemien valvontaan. Genevessä tarjoutui mahdollisuus keskustella aiheesta Sveitsin liittopresidentin ja ulkoministerin Micheline Calmy-Reyn kanssa. Hänen kanssaan kävimme myös läpi EU:n ja euron tilaa, joka kiinnostaa sveitsiläisiä kovasti, ei vähiten johtuen frangin vahvistumisesta euroon nähden ja siihen liittyvistä vientinäkymien heikentymisestä.

Mielenkiintoinen ja hyödyllinen päivä takana. Nyt kohti Berliiniä.

Comment

required