Kolme viikkoa jatkuneiden ilmaiskujen ja taistelujen jälkeen Israel julisti lauantai-iltana aloittavansa tulitauon Gazassa. Sunnuntai-iltapäivänä myös Hamas julisti tulitauon. Hamas kuitenkin laittoi tulitauon ehdoksi Israelin sotilaiden vetäytymisen Gazasta viikon sisällä.

Konfliktin seurauksena yli tuhat palestiinalaista on kuollut ja 5000 loukkaantunut. Israelilaisia on kuollut 13.

Olen iloinen, että tulitauko on vihdoin saatu aikaiseksi. Seuraavaksi pitää keskittyä humanitaariseen apuun ja samanaikaisesti keskittyä neuvotteluihin aselevon ehdoista. Keskeisiä kysymyksiä ovat ainakin alueen turvallisuuden varmistaminen niin, että Israeliin ei ammuta raketteja, aseiden salakuljetus Gazaan estetään ja Gazan tilanne normalisoituu rajanylityspaikkojen avaamisen kautta. Meidän pitää tukea heitä, jotka neuvotteluja välittävät ja käyvät. Esimerkiksi Egypti toimii välittäjänä.

Minä yhdyn niihin, joiden mielestä Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Kestävä ratkaisu löytyy vain neuvottelujen kautta. Ratkaisun tulee pohjautua realistiseen kuvaan nykyhetkestä sekä siitä, mitä tulevaisuudessa voidaan saavuttaa. Menneisyyttä ei voi eikä pidäkään yrittää häivyttää ihmisten mielistä, mutta se ei saa estää pyrkimyksiä elintärkeiden ratkaisujen löytymiseksi tulevaisuudessa. Niin synnytettiin EU ja uskon lujasti sen olevan mahdollista myös Lähi-idässä.

Kun pysyvää ratkaisua tulevaisuudessa etsitään, tulee kaikkien asianosaisten voida tulla kuulluiksi – myös Hamasin. Sen toteuttamiseen on käytännössä löydettävissä erilaisia keinoja. Keskusteluja voidaan esimerkiksi käydä myös välillisesti, kolmansien tahojen välityksellä. Niinhän juuri on tehty Egyptin välitystoiminnassa. Parasta tietenkin olisi, jos palestiinalaiset pystyisivät yhdentymään ja puhumaan yhdellä suulla. Siihen tulee pyrkiä. Mutta jos näin ei kävisikään, ainakaan heti, sen ei tule olla este rauhan etsimiselle, vaan on etsittävä muita keinoja kaikien asianosaisten kuulluksi tulemiselle. On selvää, ettei Hamasia tule palkita rakettien ampumisesta tai muusta väkivallasta. Mutta tosiasia on, kestävä rauha ei ole mahdollinen, ellei kaikilla asianosaisilla ole mahdollisuus tulla kuulluksi jollain tavoin.

Comment

required