Terveisiä Sharm El-Sheikhistä. Osallistun täällä Gazan jälleenrakennuskonferenssiin. Paikalla on 75 maan delegaatiot. Suurin osa ulkoministerikollegoita. Mukana myös muun muassa Egyptin presidentti Hosni Mubarak, Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy, Italian pääministeri Silvio Berlusconi, Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas ja YK:n pääsihteeri Ban-Ki-Moon.

Kokouksella on kaksi tavoitetta. Ensinnäkin antaa poliittinen tuki palestiinalaishallinnolle. Ja toiseksi antaa rahaa Gazan jälleenrakennukseen.

Kaikissa puheenvuoroissa (myös omassani) toistuvat tutut viestit: pysyvä tulitauko, itsenäinen Palestiinalaisvaltio, rajojen avaaminen, humanitaarinen apu, tunneleiden sulkeminen ja rauhanprosessin jatko. Olisi tärkeätä muodostaa palestiinalaisten yhtenäishallitus, joka olisi uskottava neuvottelukumppani. Tähänkään kriisiin ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua.


Gazan jälleenrakennuskonferenssissa MTV3:n Kari Lumikeron haastateltavana (Kuva: Pekka Mustonen)

Suomen tuki palestiinalaisalueelle vuonna 2008 oli 10 miljoonaa euroa. Vuonna 2009 tuki nousee 12-14 miljoonaan euroon. Tukemme pääsektorit ovat opetus, vesi, maa ja siviilipoliisin kehittäminen. Konferenssin kokonaistukitavoite on 2,7 miljardia euroa. Saudi-Arabia on sitoutunut auttamaan noin miljardilla dollarilla.

Tämäntyyppiset kokoukset ovat myös tärkeitä verkottumisen kannalta. Tapasin äsken Hillary Clintonin ensimmäistä kertaa. Kahvitauoilla pääsee turisemaan kollegoiden kanssa. Oli mukava jutella muun muassa Venäjän Sergei Lavrovin, Syyrian Walid Mouallemin, Azerbaijanin Elmar Mammadyarovin, Turkin Ali Babacanin, Algerian Mourad Medelcin, Libanonin Fawzi Salloukhin sekä Marokon Taib Fassi-Fihrin kanssa -EU-kollegoista puhumattakaan.

Lounaan jälkeen matka jatkuu Tshadiin, josta enemmän huomenna.

Comment

required