Förra veckan fick Finland två gula kort. Först skickade EU-kommissionen ett brev till undertecknad där det noterades att vårt budgetunderskott ligger bastant vid 3-procentsgränsen och att vår skuldbörda fortsätter att överstiga 60 procent av BNP.

Finland måste fortsätta med strukturella förändringar och nedskärningar för att kunna vända utvecklingen, skriver kommissionärerna Pierre Moscovici och Valdis Dombrovskis i sitt brev.

Inget nytt för finansministern eller Di:s läsare.

Det blev ytterligare ett gult kort på fredagen när kreditinstitutet Fitch sänkte Finlands kreditbetyg från AAA– till AA+. För några år sedan hade vi tre vackra och stabila A:n från gemene institut. Nu sitter vi med AA+ från Fitch och Standard & Poor’s samt AAA– från Moody’s.

Visst hade vi väntat oss att kreditbetygen skulle sjunka, men det känns aldrig bra. Domen är entydig: Finland är inte värd den bästa kategorin. Fitch noterade att vår svaga tillväxt (plus 0,4 procent förra året) och ökande skuldbörda (cirka 9 miljarder euro 2015) ledde till att vi tappade den tredje vokalen.

Varför är jag orolig? Därför att kommissionen inte brukar skicka brev om situationen inte är allvarlig. Jag vill inte vara den första finansministern som tar Finland till kommissionens ”excessive deficit procedure”. Ingen vill förlora delar av sin finanspolitiska suveränitet.

Jag är också orolig över att våra skuldadministreringskostnader stiger. Just nu betalar vi varje år 1,6 miljarder euro för räntor och andra kostnader relaterade till lånen. Det är exakt 1,6 miljarder euro som skulle ha kunnat gå till något annat. Jag noterar att barnbidragen kostar 1,4 miljarder euro per år.

Men mest orolig är jag över vår kapacitet att genomföra de stora strukturella förändringarna. Där måste vi komma igen.

I min Di-krönika har jag flera gånger hänvisat till att denna vår är viktig för Finland. Den låga tillväxten och produktiviteten, tillsammans med en hög arbetslöshet och växande skuldbörda, kan bara fixas genom strukturella förändringar och en ökad konkurrens.

Ekonomin är en lagsport där alla från den privata till den offentliga sektorn behövs. Två gula kort leder inte automatiskt till utvisning. Finland har varnats.

Nu gäller det att göra det som vi har predikat under hela eurokrisen: driva strukturella förändringar och sköta om offentliga finanser.

 

1 kommentti
 1. Tarja Heiskanen
  17.03.2016 11.59

  Som finansminister följ Sveriges model om arv-,gave- och kapitalskatt!! Tre gröna kort till tillväxt! Grönt ljus att ta bort dom!
  Nya företagare generation har väntat alt för länge tid att ta steg om ansvaret å driva sin egen företag!!! De har inte lust å betala så hög skatt som är bort från nya investeringar som väntar på framtiden!
  På samma sätt ökar arbetsplatser överalt i Finland! Staten får inte ännu mer betala så enorma summor om arbetslösheten (cirka 300000 finländare utan arbete) !
  Räntenivån står så lav i dags att det är bara förlorat chans att kasta bort de här tre gröna kort!

  Reply

Comment

required