Tänään on ollut todella kissamainen koirapäivä.

Sisämarkkinavaliokunnassa käytiin keskustelu lakialoitteesta, jolla kiellettäisi kissojen ja  koirien turkiksista valmistetut tuotteet euroopan unionin alueella. Tällainen kielto on olemassa muun muassa viidessä EU-maassa, USA:ssa ja Australiassa. Nyt kielto halutaan kaikkiin EU-maihin. Hyvä!

Brittimeppi Struan Stevenson toi valiokuntahuoneeseen kissojen ja koirien turkiksista tehtyjä tuotteita, joita on hankittu unionin alueelta. Kylmäsi.

Hän näytti valiokunnalle myös raa’an videon, jossa kuvataan miten koiria ja kissoja nyljetään Kiinassa. Video on tässä WebTV:nä. PÄTKÄ SISÄLTÄÄ JÄRKYTTÄVÄÄ KUVAMATERIAALIA, mitä en suosittele herkkähermoisille. Lataaminen saattaa kestää hetken.

%video%

Varoitus: sisältää järkyttävää kuvamateriaalia. 

Kieltoa on ajettu EU-tasolla jo seitsemän vuotta. Olen saanut satoja sähköposteja aiheesta viime viikkojen aikana. Kiitos niistä. Arvostan!

Tänään käyty keskustelu oli kiivas ja sekava. Keskeisimmät aiheet pyörivät kissojen ja koirien määritelmien ympärillä.

Komission alkuperäisessä luonnoksessa kissat ja koirat määritellään niin, että mukana ovat vain kotieläimet. Kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) otti maaliskuun 23. päivä kannan, että kissat ja koirat pitää määritellä laajasti, niin että kieltoon tulee mukaan myös villi- ja tarhauseläimet, joiden turkiksia on vaikea erottaa kotieläinkissojen- ja koirien turkiksista. 

Huomenna sisämarkkinavaliokunta (IMCO) äänestää siitä, että ottaako se INTA:n määritelmän omaan luonnokseensa, joka sitten menee loppukeväästä hyväksyttäväksi täysistuntoon.

Pelitilanne on erikoinen. Jos sisämarkkinavaliokunta äänestää suppean määritelmän puolesta on riskinä se, että kissojen ja koirien turkiksia tulee edelleen jonkin verran EU:n ulkopuolelta villi- tai tarhaturkkeina. Tämä siis koska näiden erottaminen on hankalaa tullissa.

Nykyään niitä tulee tiettyjen arvioiden mukaan jopa kaksi miljoonaa. Jos uusi laki saadaan läpi, niin määrä vähenee huomattavasti ja loppuu toivottavasti kokonaan. 

Suppean määritelmän mukainen kielto olisi siis jo huomattava parannus nykytilanteeseen, jossa koirien ja kissojen turkiksista ei ole lainsäädäntöä läheskään kaikissa jäsenmaissa. Turkiseläinten ja kotieläinten turkisten tunnistamiskeinot saattaisivat myös kehittyä ajan mittaan niin, että testaukset rajoilla tulisivat mahdollisiksi.

Jos sisämarkkinavaliokunta äänestää taas laajan määritelmän mukaan (jolloin mukaan kieltoon tulisi myös nk. suomensupi), niin koko hanke todennäköisesti kaatuisi neuvostossa. Tästä ei hyötyisi kukaan.

Valinta ei ole polittiinen vaan lähinnä eettinen. Tämänpäiväisten keskustelujen perusteella äänestän huomenna suppean määritelmän puolesta (eli esimerkiksi suomensupi ei kuuluisi kiellettyihin turkiksiin). Mielestäni on tärkeää saada voimaan kielto, joka parantaa nykytilannetta huomattavasti.

Ajan myötä näemme miten suureksi ongelmaksi turkiseläinten turkiksina tuodut kissan- ja koiran turkikset muodostuisivat ja toisaalta, että kehittyvätkö tunnistuskeinot nopeasti. Olisi turha ajautua asiassa neuvoston kanssa karille ja jäädä odottelemaan mahdollista kompromissia hamaassa tulevaisuudessa. Tärkeintä on lopettaa kissoista ja koirista valmistettujen turkisten tuonti Eurooppaan kokonaan.

 Brittimeppi Stevensonin valiokunnassa esittelemiä kissojen ja koirien turkiksista tehtyjä tuotteita. Näitä myydään Euroopassa ”turkiksina”. Tähän on saatava loppu.

Comment

required