Terveisiä junasta. Olen matkalla Helsingistä Turkuun, jossa huomenna perinteinen meppikiertuepäivä.

Tänään toimin puheenjohtajana Finlandia-talolla järjestetyssä Leader’s Forumissa. Mielenkiintoinen, erinomaisesti järjestetty seminaari. Paikalla huippuluokan kansainvälisiä ja kansallisia puhujia Esko Ahosta Dan Tipscottiin.

Ennen junamatkaa kävin erään hyvän kaverin kanssa syömässä. Juttelimme muun muassa Facebookista. Olen parin kuukauden ajan empinyt pitäisikö mennä vai ei. Konsepti vaikuttaa kaikinpuolin erinomaiselta ja tulee jotenkin vähän sellainen fiilis, että ”kaikkiahan siellä on”.

Paljon riippuu kai siitä millaisen profiilin itselleen laatii…ja miten paljon aikaa Facebookissa haluaa viettää. Olin kyllä ajatellut mennä messiin, mutta kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden fiiliksiä Facebookista.

Sen verran vielä eilisestä, keskustelin varainhoitovaliokunnan yhteydessä komissaari Mariann Fischer Boelin kanssa lyhyesti Suomen 141-tuesta. Kyseessä ei tietenkään ollut mikään neuvottelu, mutta halusin jatkaa Suomen linjan lobbaamista. Viesti oli sama kuin 13 Suomalaismepin kirje komissaarille.

Fischer Boel varainhoitovaliokunnan kokouksessa keskiviikkona.
 
Keskustelin hänen kanssaan 141-tuen merkityksestä Etelä-Suomen maanviljeilijöille, siis varsinkin sika-, siipikarja ja lehmätiloille ja Suomen EU-politiikalle ylipäätään. Mielestäni on hyödyllistä, että komissaari saa viestin mahdollisimman monelta taholta.

Olen saanut vain lyhyen briiffin maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan ja komissaarin keskusteluista tänään. Kaikki viittaa mielestäni siihen, että ratkaisu löytyy ensi tiistaina.

En usko, että 141-tuki laskee merkittävästi nykisestä 94 miljoonasta eurosta ainakaan seuraavan neljän vuoden aikana. Sen jälkeen tapahtuu varmaan jonkinasteista laskua, mutta se voidaan kompensoida niin sanotulla LFA-tuella.

Aamu-uutisten mukaan edistystä on myös tapahtunut tukirakenteessa. Uskon siis, että saadaan aikaan kelpo neuvottelutulos. On toki selvää, että kompromissiin kaikki eivät koskaan ole tyytyväisiä.

Mielestäni aika neuvotteluille on meidän näkökulmasta otollinen, koska Ficher Boelin neuvottelutaktiikkaa on varmasti pehmentänyt keskiviikkona julkaistu maatalouspaketti ja tilintarkastustuomioistuimen raportti, jossa kehutaan edistyksiä maataloustukien valvonnassa.

Comment

required