Hyvää Eurooppa-päivää. Tänään vauhti näytti tältä:

5.45. Poikkeuksellisen aikainen herätys. Olin lupautunut Ylen radiohaastatteluun. Piti olla parlamentin studioilla kello 7.00. Perheen aamutoimet jäi tällä kertaa väliin.

6.30. Aamujuna Brysseliin on normaalia tyhjempi. Saa rauhassa selailla Financial Timesia ja International Herald Tribunea. Kummassakaan ei ollut juttua eilisestä tulevaisuuskeskustelusta. Ehkä huomenna.

7.00. Odottelen radiostudion ulkopuolella. Ketään ei ole paikalla. Huolestuttaa. Ohjelma alkaa kohta.

7.08. Radioteknikko ilmestyy paikalle.

7.15. ”Aamun aikainen” alkaa. Helsingin studiossa ovat Satu Hassi ja Reino Paasilinna. Toimittaja Petri Kejonen on laatinut erinomaisen kysymyspatteriston. Hän esittää väitteitä – esimerkiksi ”EU kielteisyys johtuu siitä, että EU on etäinen byrokratiajärkäle”. Me vastaamme väitteisiin. Formaatti toimii. Erinomainen idea.

7.45. Toimistolla. Käyn läpi sähköpostin ja kotimaan median. Tarja Halosen näkemys perustuslain ratifioinnista näyttää puhuttavan. Muutama rohkaiseva palaute eilisestä Bettina S.-ohjelmasta. Positiivinen palaute voittaa kahvin.

8.30. Viimeistelemme Teron kanssa tulkkausraportin. Lähetämme sen kommenteille. Kielet ovat aina herkkä asia.

9.00. Parlamentaarinen foorumi jatkuu. Ryhmien raportöörit esittävät omat yhteenvetonsa. Teen muistiinpanoja. Saan eniten irti Jari Koskisen ja Lord Grenfellin yhteenvedoista. Koskinen käsittelee oikeus- ja sisäasioita. Grenfell käsittelee unionin rahoitusta.

10.00. Keskustelu alkaa. Puheenvuoropyyntöjä on 50. Jokaiselle on annettu 3 minuuttia. Meidän ryhmä saa 10 puheenvuoroa – joukossa Jari Vilén ja allekirjoittanut. Ihan hyvä prosenttiluku kokoomukselle ja Suomelle.

10.15. Paavo Lipponen pitää puheenvuoron. Ehdottaa, että samanlainen parlamenttien välinen kokous järjestetään Suomen puheenjohtajuuskauden aikana 4-5.12. Salissa taputetaan.

10.45. Saliin tuodaan tieto, että Viron parlamentti on juuri ratifioinut perustuslain. Taputuksia.

12.00. Allekirjoittanut örisee. Sanon, että perustuslaki elää. Sanon ei ydin-Euroopalle ja ehdotan, että nyt siirryttäisiin reflektiovaiheesta analyysiin. Puheenvuroni jälkeen salissa on enemmän lasittuneita kuin liikuttuneita katseita…

12.30. Työlounas alkaa. Istun samassa pöydässä mm. entisen kreikkalaisen komissaarin kanssa. Seurueessa on myös meppejä ja italialaisia kansanedustajia sekä KD-lehden toimittaja Samuli Rissanen. Keskustelemme mm. Pangaloksesta, Kreikan legendaarisesta Eurooppa-ministeristä, joka johti puhetta Suomen jäsenyysneuvottelujen loppumetreillä. Eli samainen ministeri, joka karjaisi Esa Härmälälle, että ”sit down!”.


Parlamentaarisen foorumin työlounas

13.45. Nappaan lounaskahvin parin tutun toimittajan kanssa. Aina yhtä mukavaa. Oppii paljon uutta. Taitava toimittaja on usein paremmin perillä asioista kuin esimerkiksi meppi. Näin tälläkin kerralla.


Outi Ojala lounaskeskustelussa.


Suomalaispöydässä mm. Jari Vilén ja Paavo Lipponen.

14.10. Parlamentaarinen foorumi jatkuu. Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel ja komission puheenjohtaja José Manuel Barroso alustavat. Molemmilla sama teesi. Tuumaustauko jatkuu, mutta se ei voi pysäyttää unionia. Juna kulkee. Tarvitaan konkreettisia ehdotuksia.

15.00. Keskustelu jatkuu. Budjetinvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Fazakas tulee moikkaamaan. Juttelemme tulkkausraportistani ja Strasbourgin tapauksesta. Molemmat etenevät.

15.15. Kollegani Ona Jukneviciene pitää tiukan puheenvuoron. Tivaa miksi jäsenmaita kohdellaan eri tavalla? Miksi itä-Eurooppalaiset eivät saa hakea töitä Itävallassa? Miksi Ukrainassa on helpompi perustaa palvelualan firma kuin Saksassa? Miksi muutamat euromaat rikkovat vakaussopimuksia, mutta Liettualta evätään eurojäsenyys, koska sen inflaatio on liian korkea? Miksi Venäjän ja Saksan välisestä kaasuputkesta sovittiin salassa? Ovatko uudet maat ylipäätään tervetulleita Euroopan unioniin? Ona sai taputukset. Schüssel ja Barroso yrittivät vastata kieli keskellä suuta.

15.20. Odottelen omaa puheenvuoroni. Tuskin saan sitä, vaikka minut on merkitty yhdeksi ryhmämme kolmesta puhujasta. Aika käy vähiin. Jos saisin puhua niin toistaisin teesini siirtymisestä reflektiovaiheesta analyysiin. Lisäisin, että Eurooppa-päivä pitää brändätä uudestaan. Ehdottaisin, että Euroviisut ja mestareiden liigan finaali järjestettäisiin Eurooppa-päivänä.

15.40. Saan puheenvuoron. En tiedä oliko puhemies Borrellin tarkoitus antaa minulle puheenvuoro. Hän yritti saada edeltävää puhujaa lopettamaan ja totesi moneen otteeseen, että ”Senior Stop”. No sitten vieruskaverit sanoivat, että hän pyytää ”Senior Stubbia” puhumaan. Borrel äntää usein nimeni vähän hassusti, eli hän sanoo ”Stapp”. Niinpä ponnahdin pystyyn. Sain salin nauramaan. Myös ehdotukseni Euroviisuista ja Mestareiden liigasta taisivat hymyilyttää. Vahvistan istunnon jälkeen, että Borrell tarkoitti ”Stappia”, eli puhuin oikeaan aikaan.

15.50. Khol ja Borrel pitävät loppupuheenvuorot. Borrel toteaa, että nyt on siirryttävä reflektiosta seuraavaan vaiheeseen. Perustuslaki olisi vastaus moneen ongelmaan. Yhteistyö kansallisten parlamentaarikkojen ja meppien välillä toimii. Henki on hyvä.

16.00. Kokous päättyy. Jäikö käteen muutakuin ”hyvä fiilis”? Kyllä. Perustustuslakiprosessi jatkuu. Pallo siirtyy nyt Suomelle. Lipponen ja eduskunnan virkamiekunta ottaa kopin. Niissä käsissä seuraava kokous on ensimmäistä parempi.

16.30. Piti osallistua paneeliin unionin tulevaisuudesta. Vieressä Latvian ja Slovenian kiekkofanit seurasivat matsia niin kovaäänisesti, että paneeli peruuntui. Tottahan toki lätkän MM-kisat voittaa paneelin. Siis urheilu voittaa Eurooppa-päivän. Ymmärrän miksi.

17.00. Byroopalaveri Laurin, Helin ja Teron kanssa. Nyt olen taas kärryillä, missä maailmalla mennään. On aika kova viikko menossa.

18.00. Junassa Suzannen kanssa. Matkalla kotiin. Vihdoin voi ottaa iisisti.

18.30. Megarutistuksia. Emilie ja Oliver aina yhtä innoissaan kun tulemme kotiin.

19.00. Saan luvan vetää pikalenkin. 25 minuuttia myöhemmin olen karistanut työpölyt. On iltakylpyjen aika.

21.00. Lapset nukkuvat. Minun kokkivuoro. Yritän lisätä väriä ja makua pestopastaan. Valkosipuli ja mozzarella auttavat. Hyvä valkoviini ei ole pahitteeksi.

22.00. Istun kotona, työhuoneessa. Viimeiset silaukset blogiin. Aamu oli aurinkoinen. Nyt ulkona ukkostaa ja salamoi. Ehkä tässä on jotain symbolista.

22.05. Suomi pelaa tasan Tsekin kanssa. Alkulohdon voitto on kotona. Se siitä Eurooppa-päivästä. 

 

Comment

required