Lupasin alkuviikosta pistää nettiin Suomen Lehtiyhtymän paikallislehdissä julkaistavan kolumnin EU:n vaikutuksista hintoihin. Kolumni löytyy tästä.

Perusteesi siis on, että toisin kuin usein väitetään euro ei ole nostanut hintoja. Itse asiassa hintataso on kaiken kaikkiaan ollut harvinaisen vakaa.

A-studio teki asiasta ohjelman hinnoista 17.1.2007. Siinä toimittaja keräsi markka-ajoilta kertyneitä ruokakuitteja, meni kauppaan ja osti samat tarpeet euroilla.

Hintavertailun tulos oli, että sama ruokakori maksoi pari markkaa alle vuoden 2000 hintojen, eli ruoan kanssa on ollut tämän testin mukaan deflaatiota. Hinta on laskenut!

Vuodesta 2001 on nyt kuusi vuotta aikaa. Jos kahden prosentin perusinflaatiota pidetään hyväksyttävänä niin hinnat ovat saannetkiin nousta noin 12 prosenttia kuuden vuoden aikana (oikea ekonomisti tuikkaisi tuohon vielä pari prosenttia korkoa). Mutta eivätpä ole nousseet.

Euro-alueen inflaatio on ollut euro-aikana matalampaa kuin inflaatio Saksassa ennen euroa. Saksaa pidettiin kuitenkin aikanaan Euroopan vakaimpana valuuttana!

EU:sta kuulee usein vain nk. huonoja uutisia. Hienoa, että A-studio toi esille myös tuota positiivista puolta.

 

Comment

required