Gymnich meni ihan mukavasti. Aina hyödyllistä pohtia maailmanpoliittista tilannetta yhdessä kollegojen kanssa.

Keskustelun painopiste oli Pakistanissa, strategisissa kumppanuuksissa ja Turkissa. Pakistanin vakauttamiselle annettiin vahva tuki. Kaikki keinot tulisi käyttää: humanitaarinen, kehitysapu ja kauppa.

Keskustelu strategisista kumppanuuksista on vielä alkutekijöissään. Mielestäni meidän tulisi keskittyä niihin G20-maihin, jotka eivät ole EU:n jäseniä. Eli Argentiina, Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Intia, Indonesia, Japani, Meksiko, Venäjä, Saudi-Arabia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Turkki ja Yhdysvallat.

Näitä maita voi tarkastella esimerkiksi viidestä näkökulmasta: talous, politiikka, arvot, liittolaisuus ja naapurit. Näiden kriteerien pohjalta sitten räätälöidään jokaiselle erillinen suhde. Eli yhtä yksittäistä muottia ei ole.

Itse puhuin paljon viikonlopun aikana arvokkaasta ulkopolitiikasta ja Turkista. Tämä myös noteerattiin laajasti kansainvälisessä mediassa. Perushaastattelujen lisäksi annoin erilliset haastattelut AFP:lle, Reutersille, International Herald Tribunelle ja Economistille. Pienelle maalle ulkoministerin kansainvälinen näkyvyys on tärkeää.

EU-putki jatkuu tällä viikolla. Ulkoministerit osallistuvat pitkästä aikaa Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Siitä tarkemmin torstaina.

Comment

required