Eilen oli jännä ilta. Vaikka neljäs paikka jäi harmittavan lähelle (n. 7000 ääntä), niin lopputulos oli ihan hyvä. Olimme suurin puolue 4,2 % turvin.

Mielestäni puolue ja ehdokkaamme tekivät loistokampanjan. En muista yhtään puoluetta, joka olisi panostanut EU-vaaleihin enemmän. Hyvä Taru ja kumppanit. Henkilökohtaisesti jäi harmittamaan, että Risto Penttilä jäi niukasti ulkopuolelle. Hän olisi ollut loistava meppi.

EPP voitti vaalit Euroopan laajuisesti. Populistiset ääriliikkeet oikealta ja vasemmalta eivät nostaneet kannatustaan, toisin kuin ennakoitiin. Äänestysprosentti laski jonkin verran, mutta ei dramaattisesti (Suomessa vajaan yhden ja EU:ssa yleisesti noin kaksi prosenttiyksikköä).

Merkillepantavaa oli vasemmiston heikko menestys kautta laitain. Olin yllättynyt, koska oletin, että talouskriisi nostaisi vasemmiston kannatusta. Toisin kävi.

Eurooppalaiset äänestäjät näyttävät luottavan talouskriisissä keskusta-oikeistolaisiin puolueisiin, ei vasemmistoon. Protektionistinen ja nationalistisiin tunteisiin vetoava politiikka ei pure. Nyt äänestettiin avoimen talouden puolesta. Hienoa!

Vasemmisto hävisi maissa, joissa se on vallassaa (esimerkiksi Britannia, Espanja, Unkari) ja maissa, joissa se ei ole vallassa (esimerkiksi Ranska, Italia ja Puola). Keskusta-oikeisto taas piti pintansa myös niissä maissa, joissa se on hallitusvastuussa (esimerkiksi Suomi, Tanska, Saksa).

Merkillepantavaa on, että EU-vastainen Libertas-puolue pärjäsi huonosti. Esimerkiksi Ruotsin Junilistalta putosi kaikki kolme edustajaa. Irlannin Declan Ganley ei tullut valituksi. On mielenkiintoista nähdä mihin ryhmään Timo Soini aikoo mennä. Jos olisin Soini niin välttäisin Britannian Itsenäisyyspuolueen ryhmää kuin ruttoa.

Mitä sinä olet mieltä vaalituloksesta Suomessa ja Euroopassa?

Tapasin tänään Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorskin työlounaan merkeissä. Sikorski on voimakastahtoinen kollega, jolla on sekä analyysi että sana hallussaan. Tänään olimme tietysti eurovaalien jälkitunnelmissa. Keskustelimmekin pitkään EU:n lähiajan haasteista. Pidimme molemmat entistä vahvempaa EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa tärkeänä. Unionin olisi saatava kansainvälisestä politiikasta parempi ote, ellei se halua ajautua syrjään.

Puolan ulkoministeri Radosław Sikorski (kuva: Vuokko Ritari)

Puhuimme Sikorskin kanssa myös EU:n idänpolitiikasta. Venäjä-suhteissa Puolan hallitus on pragmaattinen ja tukee yhteisten pelisääntöjen luomista Venäjän kanssa. Puola tukee vahvasti myös itäistä kumppanuutta, jota koskeva aloitekin oli sen ja Ruotsin käsialaa. Sikorski korosti EU:n itänaapureiden merkitystä. Niihin on jatkossa panostettava entistä enemmän. Keskustelu oli antoisa ja ajattelumme kulki hyvin pitkälle samaan suuntaan.

Itämeri yhdistää Suomea ja Puolaa. Kahdenväliset yhteydet ovat vilkkaat ja erityisesti kauppa on kasvanut voimakkaasti. Tänään allekirjoitimme sopimuksen kaksinkertaisen verotuksen välttämisestä, mikä osaltaan parantaa yritysten toimintaedellytyksiä. Puolassa on paljon potentiaalia. Suomella on kaikki syyt rakentaa tiivistä kumppanuutta Puolan kanssa niin taloudessa kuin politiikassakin. 

 

Sopimuksen allekirjoittaminen vas. ulkoministeri Sikorski (kuva: Vuokko Ritari)

Comment

required