Terveisiä vaihteeksi sateisesta Brysselistä. Tätä katsellessa miettii, että kyllä kunnon suomalainen talvi on voittamaton.

Osallistun parhaillaan EU-ulkoministerikokoukseen. Puhetta kokouksessa johtaa ensimmäistä kertaa uusi korkea edustaja, EU-ulkoministeri Cathy Ashton. EU:ssa on nyt käynnissä transitiokausi. Lissabonin sopimus on voimassa, mutta se astuu voimaan vaiheittain. Tämä näkyy selkeästi yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla. Uudet käytännöt vaativat vielä aikaa ennen kuin ne toimivat täysimääräisesti. Meidän jäsenmaiden ja EU-instituutioiden tulee olla kärsivällisiä. Hiljaa hyvä tulee.

Ajankohtainen mittari EU:n toimivuudelle tällä hetkellä on Haiti. Yritämme vastata katastrofiin koordinoidulla ja tehokkaalla tavalla. Samalla valmistelemme keski- ja pitkän aikavälin tavoitteita maan nostamiseksi takaisin jaloilleen.

Bosnia on vaarassa pudota EU-lähentymisprosessin normaalivauhdista. Uudistuksissa ei edetä, kansallismielinen retoriikka värittää paikalliskeskustelua. Porkkanoiden ja keppien valikoima maan kannustamiseksi on rajallinen.

Afganistan-keskustelumme katsoi kohti Lontoossa myöhemmin tällä viikolla järjestettävää kansainvälistä konferenssia. Sen on määrä luoda uudet ja vahvemmat raamit mitä tulee maan turvallisuuteen, hallinnon kehittämiseen ja vakaisiin naapuruussuhteisiin.

Jemenistä keskustellaan niin ikään Lontoossa. Vahvistimme tänään EU:n tuen maan hallitukselle. Jemen on vaarassa muodostua al Qaidan uudeksi tukikohdaksi. Kaiken lisäksi maa on hajoamassa kahtia. Toin kokoukseen analyysia alueen perspektiivistä viime viikon matkani pohjalta.

Iranin ydinohjelma oli tämän päivän kokouksen pääaiheita. Iranille on tarjottu useita mahdollisuuksia ryhtyä yhteistyöhön. Se ei ole niihin tarttunut. Sille on asetettu lukuisia YK:n turvaneuvoston ja IAEA:n velvoitteita, joita se ei ole ryhtynyt täyttämään. Nyt neuvotteluraiteen rinnalle nousee pakoteraide. Kukaan ei pakotteista pidä, mutta joskus ne ovat tarpeen estämään jokin vielä huonompi vaihtoehto.

Teimme lisäksi päätöksen koulutusoperaatiosta Somaliassa.

Comment

required