Jouni Pulli kaipaili eilen arviota EU:n tilanteesta Tshekin hallituksen kaatumista seuranneessa tilanteessa. Oikeassahan Jouni oli – tapahtuma olisi ollut nopean pureksinnan väärti. Mutta näissä hommissa ei aina ihan kaikkeen veny. Pahoittelut.

Sinänsä Tshekin tilanteessa ei ole mitään ihmeellistä. Demokratiassa hallituksen kaatuminen ja vaihtuminen on normaali ilmiö. Perinnöllisiä vallanpitäjiä ei ole. EU:n kannalta asetelma on kuitenkin erittäin valitettava. Se osoittaa selvästi unionin kiertävän puheenjohtajuusjärjestelmän heikkoudet. Yhden maan sisäpoliittiset kiistat vaikuttavat suoraan koko EU:n johtamiseen.

Nyt pj-järjestelmään liittyvä riski toteutui juuri, kun tarve johtajuuteen on EU:ssa suurin. Talouskriisiä vastaan on koetettava kamppailla yhdessä. Institutionaalisesti tilanne on myös haastava. Edessä ovat eurovaalit ja uuden komission valinta. Luottamus puheenjohtajuuteen kärsi niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolellakin.

Näkymiä heikentää sekin, että puheenjohtajamaan hallitus kaatui jo ennen puolimatkan krouvia. Pj-kautta on jäljellä yli kolme kuukautta. Niitä ei olisi varaa hukata limbotilassa olemiseen.

Keskustelin tilanteesta eilen pääministeri Vanhasen kanssa. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Poliittisesti vastuunalaisen hallituksen saaminen Tshekkiin olisi erittäin tärkeää. Jatkoskenaarioita on kuitenkin useita, alkaen aikaistetuista vaaleista aina pidempiaikaiseen väliaikaishallitukseen.

Comment

required