Matkalla kotiin viikonlopun viettoon. Jälleen hyvä Suomi-keikka. Sain voimia erityisesti eilisestä luennosta. Harvoin pääsee luennoimaan niin arvovaltaiselle porukalle. Tupa oli täynnä vaikuttajia: virkamiespuolelta mm. Raimo Sailas, Kare Halonen, Reijo Kemppinen ja Anne Brunila. Avaintoimittajia mm. Yleltä, Ilta-Sanomista, Kauppalehdestä, Stt:ltä ja Aamulehdestä. Ammattijärjestöjen ja teollisuuden edustajia ja elinkeinoelämän kärkeä.

Analysoin unionin tulevaisuutta tällä kertaa vähän eri näkökulmasta. Annoin ensin kuvan nykyunionista.

Huonoiksi uutisiksi maalasin vakaussopimuksen rikkomiset, budjettineuvottelut ja Lissabonin strategian toteuttamisen laahaamisen.

Hyviksi uutisiksi tarjosin euroa, laajentumista ja perustuslakia.

Ongelmana pidin suurten projektien ja eurooppalaisesti ajattelevien johtajien puuttumista ja sitä, että nyt ollaan jo lähellä kansallisvaltion suvereniteetin ydintä.

Tämän jälkeen katsoin kristallipalloon ja heitin pöytään kolme teesiä:

1. seuraavien vuosien aikana EU:n painopiste on politiikassa, ei taloudessa. Tästä esimerkkeinä keskustelut unionin rajoista, perustuslaista ja ulkopolitiikasta.

2. uskonto ja arvot nousevat EU-agendan kärkeen. Tästä esimerkkeinä pyrkimykset sisällyttää uskonto perustuslakiin, keskustelut Turkin EU-jäsenyydestä ja Buttiglione-tapaus.

3. EU-peli on nyt kovempaa. Tästä esimerkkeinä komission aseman heikkeneminen, suurten ja pienten valtataistelu sekä kansallinen itsekkyys yleensä.

Keskustelu oli erittäin vilkas. Yksi parhaimmista, joihin olen osallistunut. Kun tuollainen ryhmä puhuu ns. ”off the record” niin mitään ei säästellä.

Tänään aamulla kävin OBS!-ohjelman haastattelussa ja Uutisvuodon nauhoituksissa. OBS:lle toistin teesini, että EU:n ei pidä kysyä kriisinhallintalupaa YK:lta. Ei se ole Venäjän, Kiinan saati USA:n asia päättää siitä, voiko EU lähteä hoitamaan jotain kriisiä.

Uutisvuodossa oli hulvaton meno. Olin tällä kertaa samassa tiimissä Jari Tervon kanssa. Jyrki Katainen oli Tommi Tabermannin aisaparina. Naurua piisasi vaikka, tai ehkä juuri siksi, jutut pyörivätkin aika pitkälti Kimi Räikkösen vyön tietämillä.

Uutisvuodon nauhoituksesta sain pikakuljetuksen Hämeenlinnan, jossa alustin EU:sta joukkuepelinä. Vanajanlinnassa järjestetyn tilaisuuden isäntänä oli Hämeenlinnan Pallokerho, eli HPK. En voinut oikein brassailla, koska HPK on IFK:n edellä sarjataulukossa. Uskalsin kuitenkin väittää, että nämä kaksi joukkuetta ovat tänä vuonna SM-liigan finaalissa.

Aikataulut natsaavat minuutilleen. Ehdin Hämeenlinnasta juuri ja juuri Brysselin-lennolle. Edessä on rauhallinen perheviikonloppu. Lauantaina vietämme Suzannen synttäreitä kaveriporukassa.

Comment

required