Tänään aamu alkoi Erkki Tuomiojan kanssa aamupalalla. Juttelimme ajankohtaisista ulkopoliittisista asioista.

Sen jälkeen osallistuin Paavo Väyrysen kanssa puhemies Sauli Niinistön isännöimään seminaariin. Paavo puhui ruokakriisistä, minä Etyj-puheenjohtajuudesta.

Etyj-puheenjohtajuus on edennyt kolmessa vaiheessa.

1. Normaalivaihe kesti 7 kuukautta. Sen aikana saatiin muun muassa Transnistrian neuvottelut liikkelle, hoidettiin Kosovon missiota, jatkettiin vaalitarkkailua (poislukien Venäjän presidentin vaali), nimitettiin uusi vaalitarkkailupäälikkö, jatkettiin pääsihteerin mandaattia, saatiin väännettyä budjetti ja maksuosuudet.

2. Sen jälkeen tuli kriisivaihe, eli Georgian sota. Se vaihe on oikeastaan edelleen päällä. Etyj auttoi tulitauon aikaansaamisessa, sai ensimmäisenä sotilastarkkailijat paikan päälle, seurasi joukkojen vetäytymistä ja on nyt yhdessä EU:n ja YK:n kanssa viemässä eteenpäin kansainvälisiä neuvotteluja Kaukasian vakauttamiseksi.

3. Viimeisessä vaiheessa keskitymme Helsingissä 4. – 5. joulukuuta järjestettävän ulkoministerikokouksen järjestelyihin. Se on tiettävästi ainakin delegaatiomäärällä mitattuna (56 maata) suurin Suomessa järjestetty kansainvälinen kokous. Georgian sodan seurauksena on odotettavissa, että Suomeen tulee yli 30 ulkoministeriä, ehkä enemmän. Kokouksen mielenkiintoa lisää, että Naton ulkoministerit kokoontuvat 2. – 3. joulukuuta Brysselissä.

 

Comment

required