Eilen palasin Astanaan parin vuoden tauon jälkeen. Viimeksi käydessäni Kazakstanin pääkaupungissa oli 30 asteen helle. Nyt lunta tulee kirjaimellisesti vaakatasossa. Astana on tuulinen paikka…

Tänään täällä käynnistyi Etyjin huippukokous. Edellisestä ehtikin kulua jo 11 vuotta. Nämä vuodet ovat olleet järjestölle vaikeita. Helppo ei ollut Suomenkaan puheenjohtajuusvuosi 2008.

Kazakstanin johdolla Etyjiä koetetaan nyt vahvistaa ja antaa sille uutta suuntaa. Tämä on tärkeä tavoite. Etyjiä tarvitaan edelleen.

Neuvottelut huippukokouksen loppuasiakirjasta ovat vielä käynnissä. On vielä epävarmaa, onnistutaanko siitä sopimaan. Toivon ainakin niin, sillä se olisi piristysruiske järjestölle.

Kokous on hyvä sauma treffata myös ulkoministerikollegoitani. Tähän mennessä olen tavannut erikseen Uzbekistanin, Azerbaidzanin ja Kirgisian ministerit. Huomenna lisää.

Jos itse olenkin Astanan veteraani, oma vammaiskysymysten erityisedustajani Signmark teki täällä nyt ensiesiintymisensä. Takana on jo kaksikin keikkaa Etyj-iltajuhlissa sekä kansainvälinen lehdistötilaisuus. Viittomakielinen rap näytti toimivan loistavasti myös Kazakstanissa! Huomenna edessä on vielä seminaari. Signmark tekee hienoa työtä tasavertaisten oikeuksien ja suvaitsevaisuuden puolesta.

Kokous jatkuu aamulla. Mutta suurlähettilästason neuvottelukone jauhaa kenties läpi yön.

Huippukommentaattori Jouni Pullilla on nykyään myös oma blogi. Kannatta käydä tsekkaamassa ja kommentoimassa. Onnittelut Jouni! Älä vaan jätä meitä.

Comment

required