Viimeiset kaksi päivää ovat kuluneet totaalisesti Etyjin merkeissä. Fokus on ollut huomenna alkavan ministerikokouksen pohjustamisessa.

Ensimmäinen etappi oli EU- ja Nato-maiden epävirallinen tapaaminen eilen illalla Brysselissä. Tämä ”transatlantic dinner” järjestettiin upeassa Egmont-palatsissa. Keskustelu painottui Venäjän tekemään Euroopan turvallisuusaloitteeseen. Perusfiilis oli avoimuus rakentavalle vuoropuhelulle. Samalla painotettiin vahvaa sitoutumista voimassa oleviin Etyj-periaatteisiin. Turvallisuus kytkeytyy myös demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja oikeusvaltioon.

Nato-maiden illallisella Brysselissä

Minulla oli hieno tapaaminen myös Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa. Suomen Etyj-puheenjohtajuus sai kiitosta. Condi pahoitteli, ettei vastoin suunnitelmiaan voinutkaan osallistua Etyj-kokoukseen. Intian ja Pakistanin tilanne on akuutti ja vaati välitöntä huomiota. Yhdysvaltain Etyj-panos on joka tapauksessa ollut erittäin vahva ja yhteistyömme toimivaa kaikissa vaiheissa.

Tapaaminen Condoleezza Ricen kanssa Brysselissä

Valmisteluiden kakkosaskel oli ennakkobriiffi lehdistölle Messukeskuksessa. Viestini oli maltillinen optimismi. Koetamme puhaltaa Etyjiin uutta henkeä, vauhdittaa konfliktien ratkaisua sekä edesauttaa rakentavaa keskustelua Euroopan turvallisuudesta. Tulokset ovat kiven takana, mutta yritämme parhaamme.

Messukeskuksen kokousjärjestelyistä onnistuminen ei ole kiinni. Sisustus toimii hienosti! Annikka Alanko ja muu konferenssitiimi ovat tehneet todella hyvää työtä. Kiitos!

Kokouksen avauspressi

Viimeinen viritys oli äsken päättynyt illallistapaaminen ns. Etyj-kvintetin kanssa. Siihen kuuluvat Suomen lisäksi Espanja, Kreikka, Kazakstan ja Liettua eli entinen, istuva ja tulevat puheenjohtajat. Koetimme hitsata yhteispeliä kuntoon huomiseksi ja onnistuimmekin siinä hyvin.

Etyj-kokous on kova ponnistus. Huomasin, että liikennejärjestelyt aiheuttavat varmasti vaivaa monille helsinkiläisille. Pahoitteluni kaikille liikennevaikeuksia kohdanneille ja kiitos kärsivällisyydestänne.

Nyt on aika ”nukkua yön yli”. Pohjat on tehty. Huomenna mennään täysillä.

 

 

 

Comment

required