Tänään oli tiukka päivä tavarapaketin kanssa. Äänestys meni loistavasti, mutta palaan siihen huomenna.

Keskustelin maatalousneuvottelijoidemme kanssa äsken. Neuvottelut saatiin valmiiksi jo kello 16.40. Tulos:

1. Ensi vuonna 93.9 miljoonaa euroa.

2. Seuraavat kolme vuotta 2,7% laskeuma per vuosi.

3. Vuosina 2012-13 laskua, jonka yhteisvaikutus 33%.

4. Lasku kompensoidaan LFA-tuella, jonka vuosittainen kokonaisarvo on noin 15-20 miljoona.

Eli, lopputuloksen muotoilisin näin:

Euroopan parlamentin jäsen Alexander Stubb vahvistaa, että hetki sitten tulleen tiedon mukaan Euroopan komission ja Suomen välisissä neuvotteluissa varmistettiin eteläisen Suomen maataloustuen jatkuminen.

”Suomalaiset neuvottelijat tekivät erinomaista työtä. Neuvottelujen lopputulos on vähintäänkin tyydyttävä, erityisesti jos sitä vertaa surutta maalailtuihin kauhukuviin tuen loppumisesta vuoden vaihteessa. Päätös on historiallinen, koska se kattaa kuuden vuoden jakson ja se kytketään LFA-tukeen”, sanoi Stubb.

Tuki, joka voidaan maksaa eteläisen Suomen maataloudelle, ei laske kokonaisuudessaan dramaattisesti. 141-tuki jatkuu lähes samantasoisena seuraavat neljä vuotta. Sen jälkeen tapahtuvia leikkauksia voidaan kompensoida niin sanotulla LFA-tuella, eli luonnonhaittakorvauksilla. Nämä tuet ovat arvioiden mukaan vähintään 15 – 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Sika- ja siipikarjatiloille on rakennettava jonkinlainen laskuvarjo, jolla taataan, että jo tehdyt ja tulevat investoinnit eivät mene hukkaan.

”Viimeistään nyt nähdään, että 141 -tuki on pysyvä niin kauan kun Suomen sääolosuhteet eivät muutu. Neuvottelut osoittavat myös sen, että aktiivinen lobbaaminen kannattaa”, kommentoi Stubb.

Mitä arvon blogikommentaattorit ovat mieltä lopputuloksesta?

Comment

required