Saavuin sunnuntai-iltana Bogotaan ja nyt tiistaina iltapäivällä odotan lentokentällä konetta Meksiko Cityyn. Ensivierailuni Kolumbiaan kesti alle 48 tuntia, mutta maasta syntyi positiivinen mielikuva.

Kolumbia on Latinalaisen Amerikan tiikeri, mantereen neljänneksi suurin talous. Talous on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vaikka kasvu on viime vuosina hidastunut, se jatkuu silti 4 – 5 prosentin tasolla. Kolumbian suurimmat vientituotteet ovat kaivannaiset, kahvi ja leikkokukat.

Kasvu on tuonut hyvää myös kolumbialaisille: vuonna 2002 noin puolet väestöstä luokiteltiin köyhiksi, kun nyt luku on 29 prosenttia. Kolmasosakin on vielä hurja määrä, kun maassa on asukkaita 46 miljoonaa. Suunta on kuitenkin oikea.

Maan turvallisuustilanne on parantunut kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Hallitus otti tiukan linjan kapinallisia vastaan edellisen presidentin Alvaro Uriben (2002 – 2010) presidenttikaudella ja nykyinen presidentti Juan Manuel Santos on jatkanut samalla linjalla. Vuosi sitten hallitus ja äärivasemmistolainen FARC-liike aloittivat rauhanneuvottelut, joissa välittäjinä toimivat Norja ja Kuuba. Tapaamani ulkoministeri Maria Angela Holguinin mukaan rauha vaikuttaa nyt todennäköisemmältä kuin koskaan aiemmin.

Matkalla on mukana parikymmentä suomalaisyritystä. Olemme tavanneet heidän kanssaan muun muassa ympäristö-, maatalous-, kaivos- ja energia- sekä kauppa- ja teollisuusministerit. Lisäksi yrityksillä on ollut muita tapaamisia. Voimakkaan talouskasvun vuoksi suomalaisyrityksille on markkinoita. Yhteistä on erityisesti metsä- ja kaivosaloilla. Kolumbian maaperästä löytyy hiiltä, arvometalleja, jalokiviä ja metallisia mineraaleja. Vasta 15 – 20 prosenttia maan pinta-alasta on tutkittu kaivannaisten suhteen. Kolumbian luonto on herkkä, joten erityisesti suomalainen cleantech-osaaminen on kiinnostanut täkäläisiä. Peukut pystyyn, että kauppoja tulee.

Suomalaisyritysten toimintamahdollisuuksia parantaa myös se, että avaamme Bogotaan edustuston syyskuussa. Suomi saa hyvän ja aktiivisen lähettilään, Hannu Ripatin, joka on myös mukana matkalla. Diplomaattisuhteet Kolumbian kanssa on solmittu jo vuonna 1964. Suomella oli edustusto Bogotassa 1982 – 1992, mutta se suljettiin turvallisuustilanteen vuoksi. Myös Norja on palaamassa maahan samoin kuin monet muut valtiot. Hyvä merkki Kolumbian kehityksestä tämäkin. 

Sanotaan, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Kolumbia onnistui siinä, vierailusta jäi hyvä mieli. Nyt kohti Meksikoa.

Comment

required