Yksi demokratian eli kansanvallan vahvuuden mittari on se, millaiset rajat enemmistön vallalle on asetettu. Vahvaan kansanvaltaan kuuluu, ettei edes yksipuoluehallitus voi muuttaa lakeja mielensä mukaan, saati rajoittaa oikeuslaitoksen tai tiedonvälityksen riippumattomuutta. Tästä laillisuusperiaatteesta on kyse, kun Euroopan komissio nyt arvioi Puolan uuden hallituksen toimia.

Heikoissa demokratioissa, kuten joissakin kehitysmaissa, vaalivoitto johtaa usein enemmistön rajoittamattomaan valtaan, suorastaan mielivaltaan. Se on uhka ihmisten perusoikeuksille.

Onneksi Euroopassa on toisin. Eurooppalaiset arvot: demokratia, ihmisoikeudet, oikeusvaltio ja sosiaalinen markkinatalous ovat vahvuuksia, jotka erottavat meidät monista muista maista ja alueista.

Omia vahvuuksiaan kannattaa vaalia. Jos Eurooppa ei kunnioita omia arvojaan ja omia sääntöjään, sen asema maailmassa heikkenee.

Suomen kannalta on sitä parempi, mitä vahvempana Eurooppa kohtaa kiristyvän kansainvälisen kilpailun. Siksi niin kutsutun laillisuusperiaatteen vahvistaminen on ollut Suomen ulko- ja EU-politiikan pitkäaikainen painopiste.

Suomen tai minkään muun EU-maan ei pidä itse lähteä päsmäröimään toisen jäsenmaan sisäpolitiikkaa. Sen vuoksi Suomi on jo pitkään ajanut  EU:n yhteistä työkalua jäsenmaiden laillisuusperiaatteen valvontaan. EU ottikin uuden valvontatyökalun, ns. oikeusvaltiomekanismin, käyttöön vuonna 2014.

Nyt järjestelmää testataan ensimmäistä kertaa tositilanteessa. On kaikkien etu, että yhteisten pelisääntöjen uskottavuus vahvistuu.

Mitä enemmän Euroopassa ja maailmassa kunnioitetaan oikeusvaltion periaatteita, sitä parempi se on myös Suomelle. Tästä ei pidä lipsua.

8 Comments
 1. Juhana Herttuala
  14.01.2016 13.05

  Euroopassa voi olla toisin, mutta Suomessa ei. Suomi on sosialistinen virkamiesdiktatuuri. Suomalaisten kannalta on varmasti parempi, että laillisuusperiaate tulee EU:n kautta, koska vapaaehtoisesti siihen ei olla Suomessa päästy.

  EU:n käyttöön ottama valvontatyökalu vuonna 2014 vaikuttaa edelleen hampaattomalta, vaikka vaikutukset ovatkin ilmeisiä. Oikeuslaitos on edes yrittänyt tehdä auotoverolain osalta eurooppaoikeuden kestäviä päätöksiä, vaikka poliittinen ohjaus on mitä ilmeisemmin ollut vahvaa ja Tulli kuormittaa edelleen koko järjestelmää höpöhöpö-valituksillaan. Autovero ei ole ollut päivääkään jäsenyyden aikana eurooppaoikeuden kestävä, ei edes uusittuna 1.1.2016. Taistelu kansalaisaktivistien osalta tulee jatkumaan siihen asti, kunnes Suomi ryhtyy noudattamaan eurooppaoikeutta muulloinkin, kuin juhlapuheissa ja blogeissa.

  Reply
 2. Pirjo Liitola
  14.01.2016 13.24

  Alex, olet ihan oikeassa. Mielivalta ei toteuta koskaan oikeudenmukaisuutta.

  Reply
  • Janne Mustakallio
   15.01.2016 02.48

   Onkohan nyt mennyt demokratian puurot ja vellit sekaisin?

   Demokratoan perustahan on nimenomaan se mikä on enemmistön tahto, ei se mikä on entisen hallituksen toive.

   Reply
 3. Väinö Mielonen
  14.01.2016 21.52

  Sosiaalinen markkinatalous?

  Voitko selittää? Ei kuulosta kokoomuslaiselta.

  Reply
 4. Jouni Pulli
  15.01.2016 12.35

  EU:n kannalta on tärkeää, että komissio käyttää sille annettua työkalua aktiivisesti ja määrätietoisesti ja että EU sekä Puola tekevät monitoroinnin lopputuloksista päätelmät, jotka vahvistavat oikeusvaltion periaatteiden kunnioittamista. EU:n komissio toimii asiassa kuten nykyisessä keskinäiseen riippuvuuteen perustuvassa kv. järjestelmässä tuleekin toimia. On tärkeää, että asia nostetaan vahvasti ja tarpeeksi ajoissa esille tilanteessa, jossa haasteita riittää muuutoinkin.

  Reply
 5. Leena-Kaisa
  16.01.2016 13.53

  Eräs sanoi kerran: demokratia on vaarallista. Mutta nykyaikana kaikki tuntevat oikeutensa, their rights, niin ei voi kovin rautaisin ottein hallita sivistysvaltioissa.
  Ehkä Suomessa konsensus on tarkoittanut, että on hallittu hallitusti ja silti demokraattisesti ja se on taannut vakaat olot. Siitä kukoistuksesta on hyötynyt koko yhteiskunta. Ehkä tulisi edelleen pyrkiä konsensukseen, myös koko Euroopassa. Viisaat ja oppineet toimijat pelastavat paljon lopputuloksesta.

  Reply
 6. Leena-Kaisa
  16.01.2016 22.45

  Olet Alex persoonallinen, ehkä hieman erilainen, mutta piristävä poikkeus. Jatka vaan työtäsi pitkäjänteisesti, uutta oppien ja kehittyen. Monesti voi tulla niitä valaistumisen hetkiä paljonkin, vaikka vain tietokonetta näpytellessä.

  Reply
 7. Jouni Pulli
  18.01.2016 18.47

  Ulkoministerimme Timo Soini julkaisi blokissaan 13.1. 2016 (http://timosoini.fi/2016/01/eu-pysykoon-lestissaan/) blogialustuksen, joka sisälsi seuraavanlaisen kannanoton Puolan oikeusvaltiopohdinnasta: ”EU- komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään.” Pitäisikö tämä ymmärtää niin, ettei ulkoministerimme usko EU:hun, vai jotenkin muutoin?

  Reply

Comment

required