Viime viikon tiistaina kirjoitin EU-myyteistä. Nyt näyttää taas siltä, että uusi EU-myytti on syntymässä.

Tällä kertaa aiheena on sähköpostien ja tekstiviestien verotus. Uutisten mukaan EU ja erityisesti parlamentti ovat valmistelemassa 1,5 sentin tekstiviestiveroa ja 0,00001 sentin sähköpostiveroa.

Totuus on hiukan tylsempi. Onneksi.

EU:n budjetin tulopuoli koostuu nykyään pääasiassa jäsenmaiden maksuista. Tämä johtaa myös ikuiseen nettomaksukeskusteluun: saiko Suomi enemmän Brysselistä kuin sinne maksoi?


Koordinoimme avustajani Heli Lehtosen kanssa aamuisin päivän värin. Tänään se oli vihreä.

Komissio tulee esittelemään vuonna 2008 ehdotuksensa koko EU:n budjetin uudistamiseksi. Ennakkoarvioiden mukaan uudistuksia on tulossa maatalouden sekä tutkimuksen ja kehityksen rahoitukseen sekä EU:n tulopuoleen.

Vielä 1970-luvulla pääosa silloisen EY:n tuloista tuli ”omista varoista” eli mm. tullimaksuista ja arvonlisäverosta. Nyt olisi tarkoitus taas pienentää jäsenmaiden jäsenmaksujen merkitystä.

Ranskalaisen Alain Lamassouren vetämä meppiporukka on pyöritellyt viime viikot ideoita sparratakseen komission tulevaa esitystä. Yksi niistä, ja ehkäpä huonoin, on tämä tekstiviesti- ja sähköpostivero.

Niin pieniä kuin nuo pyöritellyt maksut olisivatkin, ei niistä olisi kyllä hyötyä eurooppalaisen tietoyhteiskunnan eikä eurooppalaisten teleoperaattorien kannalta. Pahimmillaan se johtaisi operaattorien kirjojen siirtymiseen unionin ulkopuolelle. Siinä sitten menisi aika paljon enemmän verotuloja ja mahdollisesti työpaikkoja.

Sinänsä ymmärrän, että tämä idea on nostettu lehdissä esiin. Sen verran legendaarisia EU-juttuja kun tästä saa taas väännettyä.

PS. Aina välillä raapustelen muutaman virkkeen englanninkieliseen blogiin. Tällä kertaa tuokiokuvia viikonlopun häistä.

Comment

required