Iltalehden Pekka Tiinanen kirjoitti eilen hauskan pakinan EU-neuvotteluista. Hän vertasi niitä lapsiperheen arkeen: välillä tuittuillaan, välillä huudetaan, aina ei oikein tiedetä, mistä päätetään tai mitä päätettiin.

Tänään Euroopan parlamentin käytävillä neuvoteltiin palveludirektiivistä. Tiinasen kuvaus osuu naulan kantaan. Hurja neuvotteluhässäkkä.

Tilanne on siis se, että sisämarkkinavaliokunta hyväksyi palveludirektiivipaketin muutosehdotuksineen viime marraskuussa – 25 puolesta, 5 vastaan ja 10 tyhjää. Konservatiivit ja liberaalit voittivat yhdessä melkein kaikki äänestykset.

Sen jälkeen asetettiin tavoitteeksi, että täysistunnossa saataisiin laaja enemmistö koko direktiivin taakse. Näin ollen konservatiivit ja sosialistit aloittivat neuvottelut.

Neuvottelujen tuloksena palveludirektiiviä on nyt vesitetty entisestään. Sen soveltamisalaa on karsittu. Myös alkuperämaaperiaatetta on pehmennetty. Vesitysten kanssa olisi vielä voinut elää, mutta…

Iltapäivän ryhmäkokouksessa jaettiin kompromissiesitys alkuperämaaperiaatteesta. Se oli sama, jonka olin nähnyt aamulla. Omassa puheenvuorossani tuin kompromissia.

Kokouksen aikana sain kuitenkin käsiini kompromissiehdotuksen, joka oli jaettu sosialistiryhmän kokouksessa. Se ei ollut sama kuin meidän kompromissi.

Pyysin työjärjestyspuheenvuoron. Kysyin kumpi kompromissi pätee. Kun kerroin, mitä sosialistien kompromississa ehdotettiin, niin soppa oli valmis.

Sosialistien paperissa ehdotettiin, että jäsenmaa voisi estää palveluntuonnin sosiaalipolitiikkaan ja kuluttajansuojaan vedoten. Tämä tarkoittaisi, että palvelun tuonnin estämiseksi voisi vedota melkein mihin tahansa.

Kompromissi ei tietenkään sopinut meidän ryhmälle. Sovimme, että ryhmä tekee lopullisen päätöksen kompromissipaketista ensi viikon tiistaina.

Myös liberaaliryhmä ilmoitti, että heille kompromissi ei käy.

Samaan aikaan muutamat jäsenet ilmoittivat julkisuuteen, että kompromissi konservatiivien ja sosialistien välillä on syntynyt.

Ryhmäkokouksen jälkeen käytävillä sukkuloitiin. Viimeisimmän tiedon mukaan meidän ryhmä ei hyväksy kompromissia, jossa palvelut voidaan kieltää sosiaalipolitiikkaan tai kuluttajansuojaan vedoten.

Näin kärjistäen voisi todeta, että tilanne elää… Ei tämä ainakaan tylsää ole ja ensi viikosta tulee vielä jännempi.

PS. Saanen muuten suositella Lotta Backlundin blogia http://lovelotta.blogspot.com. Mahtavaa kamaa.

Comment

required