Tänään oli vähän sellainen päivä, että kaikki otti päähän. Ei mikään varsinaisesti mönkään mennyt, mutta homma ei vain tuntunut luistavan.

Suurimman osan päivästä vietin sisämarkkinavaliokunnassa. Ehkä eniten ärsytti yli kahden ja puolen tunnin äänestys. Huonosti valmisteltuja asioita ei kertakaikkiaan pitäisi tuoda äänestettäväksi.

Äänestyslistat tulivat viime tingassa ja niissäkin oli paljon aukkoja. Yhtäkaikki äänestimme valiokunnassa postipalvelujen vapauttamisesta ja terveyspalveluista. Onneksi molempien osalta lopputulos oli ihan hyvä. Pahimmat protektionistit saatiin torpattua.

Tällaista idealistin sydäntä risoo myös sellaiset, jotka ensin vesittävät kompromisseja ja sitten äänestävät niitä vastaan. Kyllä sovitusta linjasta on pidettävä kiinni. Se on kaiken tiimityön perusta.

Lounasaikaan kävin puhumassa Alpbach-seminaarissa siitä, miten Ranskan vaalit heijastuvat EU-tasolle. Mutkat suoristaen totesin, että perustuslaki ja EU:n ulkopolitiikka etenevät. Markkinoiden vapauttamisen ja laajentumisen suhteen olin vähän varauksellisempi.

Seminaarista juoksin vetämään kokousta, jossa käsiteltiin muun muassa raporttiani vastavuoroisesta tunnustamisesta. Olin onneksi valmistautunut vähän paremmin kuin edellisellä viikolla.

Ennen iltapäivän valiokuntaistuntoa annoin vielä haastattelun puolalaiselle lehdelle. Puolalaisilla näyttää nyt olevan sellainen ”mitä muut meistä ajattelee”-vaihde päällä. Kaikki puolalaiset mediat kysylelevät mitä mieltä heistä ollaan.

Näissä vastauksissa pitää aina olla kieli keskellä suuta. Totean usein, että ei puolalaisia voi hallituksen tai muutaman vähän villinpuoleisemman mepin pohjalta tuomita. Minä arvostan puolalaisia ja heillä on muun muassa loistavia meppejä.

Iltapäivällä käsittelimme valiokunnassa vielä ranskalaisen kollegani Jacques Toubonin raporttia sisämarkkinoiden tulevaisuudesta. On ehkä parempi, että en juuri nyt lähde ilmaisemaan siitä mielipidettäni…Sen voin luvata, että meidän toimistosta on tulossa muutama muutosehdotus raporttiin…

PS. Vastavuoroinen tunnustaminen eli kapulakielellä keskustelupohjani ”ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tiettyjen kansallisten teknisten määräysten soveltamista toisessa jäsenvaltiossa laillisesti kaupan pidettyihin tuotteisiin koskevista menettelyistä sekä päätöksen 3052/95/EY kumoamisesta”.

Comment

required