Terveisiä Addis Abebasta. Palaan tarkemmin myöhemmin päivän kulusta. Nyt kuitenkin lyhyesti Egyptin ulkoministerin arvioita maansa tilanteesta.

Tapasin kollegani Al-Gheitin hetki sitten. Hän sanoi, ettei ole tilanteen vuoksi huolestunut mutta että se pistää mietteliääksi. Levottomuuksien ei uskota leviävän. Tunisian tapahtumia ei hänen mukaansa pitäisi yksioikoisesti verrata Egyptiin. Maa on kaikilla tavoin mitattuna elefantti verrattuna Tunisiaan. Rukoushetken alla levottomuuksien pelätään jälleen voimistuvan.

—–

Jatkoa aamupäivään:

Hieno ensimmäinen päivä Addiksessa! Afrikan Unioni pitää täällä huippukokoustaan. Tapasin parikymmentä ulkoministeriä. Sain tärkeää ensikäden tietoa mantereen konflikteista ja niiden mahdollisista kehityssuunnista. Pinnalla ovat Sudanin kansanäänestys ja transitiokauden haasteet, Norsunluurannikon tilanne ja Tunisian alueelliset heijastumat. Vaihdoin kuulumiset myös Afrikan unionin suuren miehen, Jean Pingin, kanssa.

Vammaiskysymysten erityisedustajani Signmark tunnetaan jo myös tällä mantereella. Talk to the Hand -konserttinsa keräsi paikalle monituhatpäisen yleisön, jota oli tullut päkaupunkiin myös kaukaa sisämaasta.

Tunnelmapaloja oheisissa kuvissa (kuvat: Päivi Pohjanheimo ja Simo-Pekka Parviainen/UM). Vielä lyhyt iltaohjelma. Huomenna uusi mielenkiintoinen päivä!

Koko päivän on seurannut mukana myös Egyptin tilanteen kehittyminen. Kuten kerroin, tapasin Egyptin ulkoministerin aamupäivällä. Tässä medialle toimitettu lausuntoni tilanteesta.

– Egyptin tapahtumat ovat erittäin huolestuttavia. Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotot ovat olleet rajuja. Kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty. Otan syvästi osaa. Kaikkien tulisi nyt pyrkiä rauhoittamaan tilanne nopeasti, jotta lisäuhreilta ja loukkaantumisilta vältytään. Suomi tuomitsee ehdottomasti väkivallan käytön.

– Olen myös huolissani siitä, että viranomaiset ovat sulkeneet Internetin. On tullut tietoja median edustajien pidätyksistä ja pahoinpitelyistä.

– Ihmisten oikeus ilmaista mielipiteensä on olennainen yhteiskunnallisen vakauden kulmakivi.

– Olen tavannut tänään Afrikan unionin kokouksessa Addis Abebassa Egyptin ulkoministerin ja vedonnut kansalaisvapauksien kunnioittamisen puolesta ja väkivallan käyttöä vastaan.

– Ulkoministeriö seuraa tarkkaan Egyptissä asuvien tai siellä matkalla olevien suomalaisten tilannetta. Tämä työ on vaikeaa, koska tiedonvälityksessä on suuria ongelmia. Internet ja matkapuhelinverkko eivät ole käytettävissä. Joka tapauksessa on selvää, että näissä oloissa tarpeetonta matkustamista Kairoon suositellaan välttämään ja muutenkin varovaisuus on tarpeen kaikkialla Egyptissä.

Comment

required