Olin tänään Eduskunnan suuressa valiokunnassa kuultavana. Aiheena ensi maanantain EU-ulkoministerikokous. Jälleen kerran hyvä keskustelu.
Ensi viikon ministerineuvoston kokouksen asialista on tällä hetkellä seuraavanlainen.
1. YLEISET ASIAT
(1) Ruotsin puheenjohtajuusohjelma. Odotettavissa peruskeskustelu. Ruotsi esittelee ohjelmansa. Pääteemoina talous, työllisyys ja ilmasto. Tähän voisi vielä lisätä Lissabonin sopimuksen. Suomi tukee tietenkin Ruotsin pyrkimyksiä.
(2) Itämeristrategia. Aloite lähti aikoinaan Euroopan parlamentista, jossa allekirjoittaneella oli ilo ja kunnia toimia raportöörina. Blogia vuosien mittaan seuranneet muistanevat aiheesta käydyt keskustelut. Nyt meillä on pohjana komission aloite. On muuten erittäin harvinaista, että komissio tekee aloitteen Euroopan parlamentin ehdotuksesta. Suomi kiinnittää erityistä huomiota Itämeren ympäristöhaasteisiin ja talouskehitykseen.
(3) Laajentuminen (Islannin hakemus). Islanti jätti jäsenyyshakemuksensa Tukholmaan 17.7.2009. Nyt tavoitteena on saada hyväksyntä sille, että hakemus lähetetään komission lausunnolle. Mikäli lausunto lähtee komissiolle heinäkuussa niin on ainakin teoriassa mahdollista, että neuvosto voisi päättää neuvottelujen aloittamisesta jo vuoden lopulla. Aikataulu on kuitenkin todella tiukka. Tärkeintä on, että Islannin hakemus ja mahdolliset neuvottelut etenevät omien meriittien mukaan. Ei pidä sekoittaa Islannin pyrkimyksiä muihin jäsenyysprosesseihin.
2. ULKOSUHDEASIAT
(4) Somalia. Tarkoituksena on käydä keskustelu Somaliasta ja hyväksyä päätelmät. Somalian turvallisuustilanne on vaikeutunut toukokuun alun jälkeen. Somaliassa tällä hetkellä arviolta noin 1,3 miljoonaa sisäistä pakolaista. YK on arvioinut, että humanitaarista apua tarvitsee kaikkiaan yli kolme miljoonaa ihmistä. Konkreettisina kysymyksinä käsittelemme muun muassa EU:n erityisedustajan nimeämistä Afrikan sarven alueelle.
(5) Iran. Ehkä kokouksen tärkein ulkopoliittinen aihe. Keskustelu käydään lounaalla. Aiheina vaalien jälkeinen tilanne ja Iranin ydinohjelma. Päätelmiä ei ole odotettavissa. EU on tainnut hyväksyä seitsemän lausuntoa pelkästään vaalien jälkeen.
(6) Georgia. Annamme päätelmät, joiden tavoitteena on jatkaa EU:n tarkkailumissiota. Tällä hetkellä Georgian liepeillä on 340 tarkkailijaa, joista 14 on suomalaisia siviiliasiantuntijoita. YK:n ja Ety-järjestön mandaatteja ei saatu uudistettua Venäjän vastustuksen vuoksi. Siksi EU:n läsnäolo on tärkeää.
Alunperin olin jättämässä neuvoston väliin, koska se osuu juuri kahden viikon lomalleni. Päätin kuitenkin keskeyttää loman päiväksi, koska kyseessä on ensimmäinen kokous, jossa Carl Bildt toimii puheenjohtajana.