Täysistuntoviikolla tiistaisin mennään aina lujaa. Tänään harvinaisen lujaa. Ohjelmistopatenttidirektiivi ja Ranskan presidentti Jacques Chirac pitivät mielen virkeänä…

Aamu alkoi kokoomusmeppien perinteisellä lehdistöaamiaisella. Pääaiheena ohjelmistopatenttidirektiivi. Meidän ryhmässämme Piia-Noora Kauppi on toiminut veturina. Ja hyvin onkin.

Direktiivi on ollut lainsäädäntöputkessa jo kauan ja herättänyt paljon tunteita. Koko asiasta on rakennettu Daavidin ja Goljatin välinen kamppailu. Daavidia edustavat ”open source”-ohjelmoijat ja pienyrittäjät. Goljatin puolta edustavat IT-suuryritykset.

Välillä tuntuu siltä, että koko homma on riistäytynyt käsistä. Vastakkainasettelua on dramatisoitu, ja samalla EU:n instituutiot ovat ajautuneet tyypilliseen valtakamppailuun. Tänään näyttääkin siltä, että parlamentti kaataa koko direktiiviehdotuksen huomenna. Lobbauksen ristipaineessa direktiivistä on ollut tulossa sellainen sillisalaatti, että itsekin kannatin hylkäämistä ryhmäkokouksessamme. On parempi jättää laki säätämättä kuin säätää huono laki.

On harvinaista, että parlamentti kaataa ehdotuksen jo toisessa lukemisessa, ennen varsinaista sovittelua. Se ei välttämättä anna hyvää kuvaa EU:n päätöksenteosta. Toisaalta se on osoitus pelin kovenemisesta ja siitä, että päätöksenteko politisoituu entisestään.

Tämän komission aikana ei oletettavasti ole tulossa uutta ehdotusta. Käytännössä siis jatketaan nykykäytäntöä, jossa Euroopan patenttitoimisto pyörittää patentteja Euroopan patenttisopimuksen pohjalta, ilman demokraattista ohjausta. Ei hyvä tämäkään.

Presidentti Chirac vauhditti päivän kevyempää puolta. Lehtitietojen mukaan hän oli todennut, että vain suomalainen ruoka on brittiläistä ruokaa huonompaa. Me Suomessa otamme nämä asiat vähän liian raskaasti, joten yritin viljellä asiassa huumoria.

Suzannen suostumuksella lähetin Chiracille illalliskutsun. Ajattelimme tarjota hänelle suomalais-brittiläistä ruokaa, joka on valmisteltu suomalaisista ja brittiläisistä raaka-aineista. Pyysin Jyrki Sukulaa laatimaan menun. Se on seuraavanlainen:

· Fish and chips – muikunmätiä ja puikulaperunachips
· Tattiliemi ja lanttukukko
· Ahvenanmaan karitsa ja nokkosmuusi
· Mesimarjaviinissä marinoidut metsämarjat ja ternipudding

Katsotaan mitä Chirac vastaa… Ainakin meppikollegat pitivät jekkua hauskana. Alain Lamassoure kertoi, että Chiracilla on hyvä huumorintaju. Toivottavasti…

Illan ryhmäkokouksessa tunteet kävivät vähän kuumana. Ohjelmistopatenttidirektiivi, laajentuminen ja aamupäivän äänestykset virittivät keskustelua. Keskustelu päättyi normaaliin tapaan vasta kello 21.00 jälkeen. Sen jälkeen lähdimme kokoomusmeppien yhteiselle ilalliselle juhlistamaan ensimmäisen yhteisen meppivuoden päättymistä. Hauskaa oli.

Comment

required