Kampanjointi Euroopan parlamentin vaaleihin alkaa päästä vauhtiin. Torstain ja perjantain aikana järjestettiin Dublinissa Kokoomuksen eurooppalaisen kattopuolueen EPP:n (www.epp.eu) puoluekokous. Siellä hyväksyttiin yhteinen vaaliohjelma ja valittiin EPP:n ehdokas seuraavan EU-komission puheenjohtajaksi. Osallistuin kokoukseen Kokoomuksen edustajana yhdessä mm. Jyrkin, Hennan, Tarun ja Petterin kanssa.

Kärkiehdokkaan vaaliin oli ilmoittautunut ennalta kolme ehdokasta: Latvian entinen pääministeri Valdis Dombrovskis, ranskalainen sisämarkkinakomissaari Michel Barnier ja Luxemburgin entinen pääministeri Jean-Claude Juncker. Tunnen kaikki kolme hyvin ja pitkältä ajalta. Arvostan heistä jokaista korkealle. Barnierin tapasin ensimmäistä kertaa, kun hän oli neuvottelemassa Amsterdamin sopimusta 1995-1997. Hän on toiminut myös muun muassa Ranskan maatalous- ja ulkoministerinä.

Dombrovskis vetäytyi kisasta ennen äänestystä, joten loppusuoralla oli kaksi ehdokasta. Saksalaisten CDU:n ja CSU:n sekä kreikkalaisen Nea Demokratian tuen saanut Juncker oli ennakkosuosikki, mutta Barnierilla tiedettiin olevan ranskalaisen UMP:n lisäksi tukea muun muassa Euroopan parlamentin jäsenten parissa.

Juncker voitti perjantaina järjestetyn vaalin äänin 382-245. Kampanja käytiin reilussa hengessä. Tuloksen selvittyä Barnier vakuutti olevansa Junckerin tukena täysillä. Oli hyvä, ettei vaalista tullut missään vaiheessa vastakkainasettelua pohjoisen ja etelän tai vanhojen ja uusien jäsenmaiden välillä. Kumpikin ehdokas keräsi kannatusta eri puolilta Eurooppaa.

Itse äänestin Junckeria. Hän on yksi kokeneimpia poliitikkoja Euroopassa ja ollut keskeisessä roolissa jokaisessa EU:n keskeisessä ratkaisussa tällä vuosituhannella. Hän on toiminut 19 vuotta Luxemburgin pääministerinä ja 8 vuotta euroryhmän puheenjohtajana sekä mm. Eurooppa-neuvoston kiertävänä puheenjohtajana. Uskottavampaa ehdokasta on vaikea kuvitella.

EPP:n kampanja lähtee kärkiehdokkaan valinnan myötä nyt käyntiin. Juncker tulee kampanjoimaan eri puolilla Eurooppaa ja esiintymään Suomessakin ainakin Yleisradion välittämissä tv-tenteissä. EPP:n kampanjateemat keskittyvät ennen muuta talouskasvun ja työpaikkojen synnyn tukemiseen.

Puolueet lähtevät eurovaaleihin nyt ensimmäistä kertaa kärkiehdokkaiden vedolla. Uskon, että tämä luo vaaleihin uutta jännitettä ja toivottavasti myös osaltaan nostaa äänestysprosenttia.

Tarkoitus on, että vaaleissa eniten kannatusta saavan europuolueen kärkiehdokas valitaan komission puheenjohtajaksi. Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen, sillä ehdokkaan pitää saada vaalien jälkeen sekä määräenemmistön tuki pääministerien Eurooppa-neuvostossa että enemmistön tuki Euroopan parlamentissa.

Comment

required