Vierailin tänään Ruotsin moderaattien kevätkauden avajaisissa. Esitin yleisön pyynnöstä muutaman huomion Maailman talousfoorumin kokouksesta Davosissa viime viikolla.
Panin ensinnäkin tyytyväisenä merkille ruotsalaisten vahvan läsnäolon Davosissa. Erityisesti ruotsalainen liike-elämä ja media ovat aina osanneet verkottua kansainvälisesti. Suomalaiset poliitikot olivat tänä vuonna ansiokkaasti paikalla Davosissa. Toivon, että ensi vuonna törmään myös suomalaisiin toimittajiin ja liikemiehiin.
Niin sanottu Davosin konsensus voi olosuhteisiin nähden hyvin. Davosissa kohtaavat hyvinkin erilaiset ihmiset, jotka kuitenkin pohjimmiltaan uskovat markkinatalouteen, vapaakauppaan ja poliittisiin vapauksiin. Koko tilaisuuden tarkoitus on seurata maailman muutosta ja miettiä parhaita tapoja reagoida siihen. Tänä vuonna päällimmäiseksi nousi yhteinen pyrkimys luoda varovasti palautuneen luottamuksen varaan kestävää kasvua. Tuo pyrkimys on vahva myös Suomessa ja Ruotsissa mutta siitä enemmän huomenna.
Davosin käytäväkeskusteluissa useimmat keskustelukumppanit sanoivat olevansa ”varovaisen optimistisia”. Se on suuri muutos vain vuosi sitten vallinnesseen tunnelmaan nähden. Silloin tarjolla oli lähinnä kriisiä, paniikkia ja erilaisia katastrofiskenarioita. Tunnelman muutos on kaikkien kannalta hyvä asia, sillä talous on paitsi tavaroiden, palvelujen ja rahan liikettä, myös odotuksia ja puhetta, joiden pohjalta päätökset tehdään.
Tunnelman muutos on ollut erityisen arvokas euroalueella, jossa on syksyn aikana tapahtunut dramaattinen käänne parempaan. Nyt on suorastaan huvittavaa lukea viime vuoden lehtiä, joissa povattiin talous- ja rahaliiton tuhoa lähiaikoina.
Henkselien paukutteluun ei kuitenkaan ole aihetta. Velkaongelma ei ole kadonnut minnekään, ja työttömyysluvut ovat varsinkin euroalueen reunoilla hälyttävissä lukemissa. Etsikkoaika on käytettävä oikein, ja Davosissa haettiin vimmaisesti uusia kasvun lähteitä.
Oma Davosin-ohjelmani painottui kansainvälisen kaupan kysymyksiin. Uskon edelleen, että kansainvälisen kaupan vapauttaminen voi aidosti luoda kasvua ja hyvinvointia. Davos on toiminut pitkään kauppaministereiden hengen nostattajana, ja tänä vuonna puhuttiin peräti kaupan uudesta aikakaudesta. Se tarkoittaa kansainvälisen kauppajärjestelmän kehittämistä niin, että se ottaa huomioon liiketoiminnan globalisoitumisen, kansainväliset arvoketjut ja palveluelementin vahvistumisen kaikessa kaupassa. Davosin vahvuus myös kaupan puolella on osallistujien moninaisuus. Kaikki G20-maat ovat paikalla, mikä tuo keskusteluihin tervetullutta autenttisuutta ja realismia.
Ohjelmaani kuului myös maailman poliittista muutosta koskeva talousjohtajien lounas, jossa pohdittiin globaaleja poliittisia haasteita. Vallitseva tunnelma oli, että moninapaisesta maailmasta hyötyvät kaikki.
Kyberturvallisuutta koskevassa sessiossa sain ilokseni esitellä Suomen tuoretta kyberturvallisuusstrategiaa. Siitä pitää tehdä vientituote.