Dagens Industri 6.3.2014
Jag kommer ihåg det som om det vore igår. Kriget i Georgien startade i augusti 2008 och jag hade varit Finlands utrikesminister i drygt fyra månader.
Finland var ordförandeland i Europas säkerhetsorganisation OSSE. Vi ansvarade för de frusna konflikterna i bland annat Abchazien och Södra Ossetien. Ryska tanks rullade in på den georgiska sidan. Det blev dags för både EU och OSSE att agera.
Vi lyckades pressa fram ett vapenstillestånd på fem dagar. Krisen blev återigen frusen, men på ett annat sätt.
Efter mina erfarenheter därifrån höll jag ett tal där jag konstaterade att den traditionella maktpolitiken hade gjort comeback i Europa. Innerst inne ville jag att analysen skulle vara fel.
Dessa tankar väller fram hos mig nu när jag följer situationen i Ukraina. Största delen av landets befolkning ville närma sig EU. President Viktor Janukovytj var av en annan åsikt. Han vägrade att skriva under associationsavtalet med EU. Detta ledde till ett folkuppror. Självständighetstorget krävde sina offer. EU:s utrikesministrar förmedlade ett avtal, men presidenten flydde till Ryssland. En ny regering etablerades i Kiev. Nyval förväntas.
När situationen i Kiev stabiliserades så började oroligheterna på Krimhalvön. Det påstås att det finns 16 000 ryska trupper på halvön. Spänningarna mellan de västra och östra delarna av Ukraina ökar.
Kriser framskrider på två nivåer – den politiska och den ekonomiska. Just nu hör vi en mängd rykten. Informationskriget är i gång.
Alla försöker ta reda på vad som egentligen händer. Många försöker påverka situationen med att distribuera fel information. Därför är det speciellt viktigt att hålla huvudet kallt. Det lönar sig för oss att förmedla, inte provocera.
Den ekonomiska nivån är lika viktig. Rubelns värde dök, energimarknaden skakades och Moskvabörsen blev turbulent. Ryssland är beroende av den europeiska marknaden och Europa är beroende av rysk energi.
Mot denna bakgrund får man vara tacksam för att marknaderna egentligen är den bästa fredsförmedlaren. Ekonomiska realiteter får oss ofta att undvika militära konflikter.
För oss nordbor är krisen naturligtvis oroväckande. Det tar bara en och en halv timme att flyga från Helsingfors till Kiev, en timme mindre än till Bryssel.
EU:s linje har varit bra. Uttalandena har varit tuffa, men balanserade. Om Ryssland inte är berett att lösa krisen diplomatiskt så är vi redo med sanktioner. Detta diskuteras på EU-toppmötet i dag.
Kriget i Georgien var tragiskt. Ett krig i Ukraina skulle bli potentiellt mycket värre. Jag hoppas att maktpolitiken försvinner från Europa, att ekonomin vinner över politiken. Snälla, låt min analys från augusti 2008 vara fel.
Alexander Stubb är Europa- och handelsminister i Finland. Han skriver krönikor i Di var tredje torsdag.