Pitkä päivä päättyi kello 4 aamuyöstä, jolloin rojahdin omaan sänkyyn. Aikamoinen reissu, joka kesti kokonaiset 3 ja puoli vuorokautta. Lähi-itää Egyptissä, neuvotteluja ja rauhanturvaajia Tshadissa, seminaari Etiopiassa ja illallinen Brysselissä.
Brysselin ulkoministeri-illallisella keskustelimme Lähi-idästä, Afganistanista ja Pakistanista sekä Venäjästä. Omassa puheenvuorossani keskityin Venäjään. Perusviestini oli, että Venäjä-suhteissa on nyt mahdollisuuden ikkuna. Nostin esille seuraavat huomiot.
1. Venäjällä on menossa kolmoismuutos: talous, sisäpolitiikka ja ulkopolitiikka. Näillä on yhteinen nimittäjä: talouskriisi. Venäjän raaka-aineisiin pohjautunut talousihme (2000-08) on tällä haavaa ohi. Talouskriisi iskee myös Venäjään lujaa. Se heijastuu myös sisäpolitiikkaan ja asettaa ulkopolitiikalle uusia reunaehtoja ja tehtäviä.
2. Venäjä suhteissa on oltava realisti. Vuoden 2008 todellisuus ei vastaa 1990-luvun odotuksia. Tuolloin Venäjän odotettiin siirtyvän turhankin helposti liberaalin demokratian ja markkinatalouden tielle. Emme voi olettaa, että Eurooppa tai Yhdysvallat voi tuosta vain vaikuttaa Venäjän kehityssuuntaan. Se määräytyy ennenkaikkea sisäisistä tekijöistä käsin.
3. Nyt on tehtävä yhteistyötä. Venäjän suunta on vielä tässä vaiheessa auki. Mielestäni meidän tulee keskittyä kolmeen seikkaan. Ensiksi on vedettävä mukaan yhteistyöhön mahdollisimman monissa kysymyksissä (talous, ilmasto, kansainväliset instituutiot, kehitysyhteistyö, jne.), ei voi keskittyä esimerkiksi vain perinteiseen turvallisuuspolitiikkaan. Toiseksi on panostettava myös Itä-Eurooppaan, Etelä-Kaukasukseen ja Keski-Aasiaan. Taluskriisi iskee näihin maihin kovaa. Kolmanneksi tämä kaikki on tehtävä yhdessä. Tällä tarkoitan ensinnäkin EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyötä sekä sitä, että duunia tehdään myös yhdessä Venäjän kanssa.
Usa:n ulkoministeri Hillary Clinton Brysselissä (kuva: Pekka Mustonen)
Aamupäivällä keskustelin Venäjän kollegani Sergei Lavrovin kanssa. Tästä puhelinyhteydestä sovimme jo aiemmin, lisäksi näin Sergein maanantaina Sharm-El-Sheikissä. Nyt päätimme lisäksi tavata kahdenvälisesti Arktisen neuvoston kokouksen yhteydessä huhtikuun lopussa. Paikkana Norjan Tromssa. Meillä oli taas kerran hyvä debatti. Kävimme läpi ajankohtaista kansainvälistä tilannetta ja muutamia erilliskysymyksiä. Korostin, kuten illalla Brysselissäkin, EU:n, Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyön rakentamisen tärkeyttä uudessa tilanteessa. Sergei tuntui yhtyvän näihin mietteisiin. Venäjällä on vahva valmius vuoropuheluun. Puhuimme myös Arktisen neuvoston asioista sekä pohjoisesta ulottuvuudesta, jonka liikenne- ja logistiikkakumppanuuden jatkokehitystä Venäjä lupasi tukea.
Belgian ulkoministeri Karel De Gucht (kuva: Pekka Mustonen)