Nämä ryhmäviikot ovat siinä mielessä hyviä, että niiden aikana saa tehtyä paljon sellaisia asioita, joita täysistunto -tai valiokuntaviikkoina ei ehdi tekemään.
Tänään osallistuin European Schoolnetin järjestämään chattiin. Ringissä piti olla muutama koulu, mutta tekniset ongelmat tulivat vastaan. Ei siinä mitään, sain chattailtua iisalmelaisten koululaisten kanssa oikein kunnolla. Oppilaat esittivät kysymyksiä ja minä vastailin. Kysymykset vaihtelivat Turkin EU-jäsenyydestä europarlamentaarikon vaikutusmahdollisuuksiin. Chattasimme myös siitä miltä EU voisi näyttää 50 vuoden päästä. Kaikin puolin hieno kokemus.
Mielestäni chatit ovat loistava tapa käydä keskustelua esimerkiksi EU-asioista. Sovimmekin Brysselin avustajieni Lauri Tieralan ja Jani Johanssonin kanssa, että aloitamme chattailun myös meidän kotisivuilla. Pohdimme seuraavien viikkojen aikana, miten voisimme sen parhaiten toteuttaa. Onneksi kirjoitan kymmenellä sormella…
Olen kerran aiemmin osallistunut chattiin. Silloin Romano Prodin nimissä. Meitä oli Romano ja kahdeksan pikkuromanoa. Chatti kesti pari tuntia. Lopussa kaikilla oli aika hulvaton fiilis. Sen siitä saa kun vastaa 150. kysymykseen. Viimeiseen kysymykseen terrorismista vastasin Prodin nimissä, että ”minä pohjustan maailmankatsomukseni pitkälti John Lennonin sloganiin: Make Love Not War”. Tämä vastaus löysi tiensä seuraavan päivän Corriere della Seran (yksi Italian päälehdistä) etusivulle. Onneksi Prodi tykkäsi siitä…
BBC näyttää innostuneen maanantain Financial Timesin jutusta, jossa käsiteltiin EU:n tulevaa diplomaattikuntaa. Tänään annoin asiasta haastattelun BBC:n Radio 4 kanavan ”The World at One” ohjelmalle. Ohjelma oli rakennettu niin, että minä kannatin ulkosuhdepalvelua ja brittikonservatiivien ”varjo Eurooppa-ministeri” vastusti. Niin ja mehän siis istumme samassa ryhmässä brittikonservatiivien kanssa täällä EU-parlamentissa…
Torstaina osallistun BBC World televisiokanavan parlamenttikeskusteluun samaisesta aiheesta. Mukana ovat ainakin Richard Corbett ja Jens-Peter Bonde.
Huomenna lennän Suomeen iltapäivällä. Olen mukana A-Talk ohjelmassa, jossa puhutaan suomalaisten asenteista. Keskustelua vetää Riikka Uosukainen. Keskustelu perustuu EVAn huomenna julkaistavaan asennetutkimukseen nimeltä ”Onnellisuuden yhtälö”. Ymmärtääkseni Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen osallistuu ohjelmaan. Tulee varmaan ihan mielenkiintoinen keskustelu.
Kävin sushilla Alexander Schallenbergin ja Noel Whiten kanssa. Molemmat vanhoja virkamieskollegoita. He ovat hyvin perillä ulkosuhdepalvelun valmisteluista. Oli tärkeää saada briiffaus ja muutenkin vaihdella kuulumisia.
Huomasi, että Noel on vastuussa Euroopan parlamentista Irlannin EU-edustustossa. Hän kyseli paljon poliittisesta tilanteesta ja keskeisimmistä lainsäädäntöhankkeista. Alexander on vastuussa institutionaalisista kysymyksistä Itävallan EU-edustustossa. Häntä parlamentti ei pahemmin kiinnostanut.