Päivä vierähti Säätytalolla budjettiriihessä. Taitavat nämä nykyajan budjettiriihet olla vähän helpompia kuin ennenvanhaan jolloin pilkkua viilattiin vuorokausitolkulla.

Nykyään muotti on suunnilleen seuraava: totiset valtionvarainministeriön virkamiehet lukevat madonlukuja taloudesta ja sanovat, että mitään ei voida lisätä. Sen jälkeen pidetään yleisiä puheenvuoroja omasta hallinnonalasta.

Lounaan jälkeen neljän hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat niin sanottuun ”kvartetin” kokoukseen ja päättävät miten homma menee. Sillä välin muut ministerit odottelevat.

Tänään sovittiin yleisestä alvista sekä ruoan- ja kauppojen alvista. Huomenna käydään kukin hallinnonala läpi yksitellen.

Ulkoministeriön osuus valtionbudjetista on pieni. Suurin osa siitä on kehitysyhteistyörahoja, eli Paavo Väyrysen heiniä. Itse vastaan toimintamenoista yleisesti, kriisinhallintamenoista ja esimerkiksi suurlähetystöjen avaamisesta tai sulkemisesta. Toistaiseksi kaikki on mennyt ihan hyvin.

Neuvottelut jatkuvat ja päättyvät huomenna. Illalla on luvassa suurlähettiläspäivien vastaanotto, jossa meillä on pieni yllätys. Siitä enemmän huomenna.

 

Comment

required