Risto Penttilä kirjoitti aikanaan teoksen ”Moskovasta Brysseliin”. Itselläni suunta on nyt päinvastainen: olen lähdössä Brysselistä Moskovaan.

Takana on tiukka päivä EU:n ulkoministerikokouksessa. Tulosta kuitenkin syntyi. EU päätti jatkaa neuvotteluja Venäjän kanssa solmittavasta perussopimuksesta. Prosessi käynnistyy jälleen EU:n ja Venäjän 14.11. pidettävän huippukokouksen myötä.

Tämä on EU:n ja Suomen kannalta myönteinen ratkaisu. Neuvotteluiden jatkamisessa on kyse EU:n omasta intressistä. Unionin yhteinen ja yhtenäinen Venäjä-politiikka rakentuu pitkälti sopimusneuvotteluiden ympärille. Vaihtoehtona on kasvava bilateraalisuus, joka heikentäisi vaikutusmahdollisuuksiamme. Sopimuksen kautta on mahdollista aikaansaada tiiviimmät ja ennustettavammat suhteet EU:n ja Venäjän välille. On kuitenkin selvää, että neuvottelut tulevat viemään aikaa.

Neuvotteluiden jatkamispäätös ei merkitse, että Georgian kriisi on unohdettu. EU pitää kiinni kannastaan eikä hyväksy Georgian alueellista koskemattomuutta rikkovia toimia.

Päivän muut aiheet käsittivät EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, Kongoa, Irakia ja Länsi-Balkania. Painotin EU:n valmiuksen käyttämistä myös käytännössä. Kongon tilanne on hyvin huolestuttava.

Briiffasin kollegat myös Helsingin Etyj-ministerikokouksen kuvioista. Ajatukseni saivat tukea. Messukeskuksessa 4. – 5.12. pidettävästä kokouksesta tulee massiivinen harjoitus. Georgian sodan, finanssikriisin ja kansainvälisen politiikan muutostrendien vaikutuksesta Etyj saa uutta virtaa. Tulossa on mielenkiintoinen tapahtuma.

Nyt on aika lähteä liikkeelle tapaamaan kollegaani Sergei Lavrovia. Perille saavutaan klo 02.00 yöllä. Ainakaan ruuhkista ei pitäisi olla haittaa. Keskustelumme pääaiheet tulevat käsittelemään Etyjin ministerikokouksen valmisteluita, EU-Venäjä-suhteita sekä kansainvälisiä kysymyksiä kuten Afganistania ja Irania.

Näin Moskovan matkan alla kotisivuni saivat myös uuden kieliversion: venäjän. Käykää katsomassa!

Comment

required