On taas vauhdikas alku viikolle. Meidän EU-ulkoministerien kokous käynnistyi EU:n ja euron pelastusoperaation jälkimainingeissa. Muutama tunti aiemmin olivat valtiovarainministerit yltäneet sovintoon euron vakauttamiseksi. Sovintopaketti on painava paitsi sisällöltään myös symboliikaltaan. Se vahvistaa luottamusta niin euroon kuin Euroopan unioniin.

Me EU-ulkoministerit keskustelimme tänään seuraavista aiheista:

Somalia

Somalian monipuolisen ja vakavan ongelmavyyhden purkaminen on meidän kaikkien intressi. Maan vakautuminen ja kehitys voisi helpottaa ja ehkäistä eräänlaiseksi elinkeinoksi juurtunutta merirosvoutta. Se on silti pitkäkestoinen prosessi. Sillä välin väliaikaishallitusta tuetaan paitsi Atalanta-operaation myös välttämättömän humanitaarisen avun, jälleenrakennustuen ja kehitysavun keinoin.

NPT

Ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssin lopputulosta on mahdoton ennustaa. Toiveikkuutta on kuitenkin ilmassa. Mielestäni tavoitteena on oltava tasapainoinen, kaikki sopimuksen pilarit kattava lopputulos. Nuo pilarit liittyvät ydinaseiden leviämisen estämiseen, ydinaseriisuntaan ja ydinvoiman rauhanomaiseen käyttöön. EU:n pitää soolo-laulajien sijasta esiintyä yhtenäisesti, jotta meidät koetaan uskottavaksi toimijaksi.

Iran

Tilannekatsaus ei ole rohkaiseva. Vaikka neuvottelumahdollisuus on olemassa, juuri mikään ei tule estämään sanktioiden tiukentamista. Kävimme pitkän keskustelun punniten tulevia suuntaviivoja.

EU-Venäjä

Keskustelimme tulevasta EU-Venäjä -huippukokouksesta. Se on ensimmäinen sitten Lissabonin sopimuksen. Kokousta puheenjohtavat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja van Rompuy ja korkea edustaja Ashton. Pääkysymykset ovat modernisaatiokumppanuus ja viisumidialogi. On tärkeää jatkaa Venäjän sitouttamista.

Lounaskeskustelussa käsittelimme EU:n strategisia suhteita Kiinan ja Japanin kanssa. Käytännöllisyys, konkreettisuus, tavoitehakuisuus ovat avainsanoja.

Kävimme lisäksi läpi EU-laajentumiskysymyksiä asiasta vastaavan laajentumiskomissaari Fulen kanssa. Hyvä erillistapaaminen. Lisäksi tapasin Kyproksen kollegani Kyprianoun.

Päivän päätteeksi osallistuin vielä ECFR -tutkimuslaitoksen Venäjä-seminaariin ”EU – Russia Cooperation: Dilemmas of Economic Crisis and Modernisation”.

Comment

required