Arkiviikkoina saan aina eteeni tukun lehtikatsauksia. Suomesta sähköpostiin napsahtaa pääkirjoituskatsaus ja neljä eri mediayhteenvetoa. Tämän lisäksi aamurutiineihin kuuluu suomalaisten päämedioiden nettisurffailu.

Kansainvälinen lehtikatsaus ilmestyy myös heti aamusta. Se sisältää lähinnä Espanjan, Ranskan, Italian, Saksan, Hollannin, Belgian ja Britannian päälehtien EU-juttuja. Näiden lisäksi saan vielä varmuuden vuoksi laajemmat katsaukset ranskalaisten ja brittiläisten lehtien annista.

Katsauksissa on varmaan lähes tuhat artikkelia. Eihän niitä tietenkään tule tarkkaan luettua. ?Pikainen silmäily? on parempi kuvaus lukutavasta. Muutamista jutuista ottaa kiinni. Toiset jättää lukematta. Otsakkeet tulee aina katsottua.

Joulupyhien aikana on ollut enemmän aikaa lukea lehtiä, siis täällä Britanniassa. Subjektiivinen näkemykseni on seuraava:

1. Kannattaa lukea: Financial Times, Guardian ja Independent.

2. Lue paremman puutteessa: Times ja Telegraph.

3. Vältä kuin ruttoa: The Sun, Mirror ja Daily Mail.

Financial Times on ylivoimainen EU-uutisoinnissa ja pääkirjoituksissa. Guardian on hyvä liberaalilehti, jonka lukijat tukevat yleensä työväenpuoluetta. Independent on kirjaimellisesti sitoutumaton. Sen kansainvälinen uutisointi on erinomaista ja eurooppanäkemykset tasapainoisia.

Times on yksi Britannian arvostetuimmista lehdistä. Tänä vuonna se valittiin parhaaksi lehdeksi. Pidän sinänsä Timesista, mutta sen EU-pääkirjoitukset ovat ehkä hiukkasen Timo Soinista oikealle. Telegraphilla on loistavat urheilusivut, muusta en syty.

The Sun, Mirror ja Daily Mail ovat valitettavasti sellaista sontaa, että niitä ei edes haluaisi nostaa esille. Pakko kuitenkin mainita, koska ne ovat erittäin luettuja. Onneksi Suomessa ei ole mitään vastaavaa.

Huomionarvoista on, että monet brittilehdet ovat siirtyneet ?tabloidformaattiin?. Aamulehdet ovat iltapäivälehtien kokoisia. Lentomatkustamisen suurkuluttajana kannatan tätä kehitystä?

Brittimedia on tunnetusti erittäin EU-vastaista. Syitä on varmaan monia. Yhdeksi väitetään, että 66 prosenttia brittien päämedioista on kahden EU-vastaisen henkilön omistuksessa. Yksi heistä on Yhdysvalloissa vaikuttava australialainen Rupert Murdoch. Mene ja tiedä…

PS. Aargh! Jokerit rikkoi IFK:n 10-ottelun voittoputken.

Comment

required