Viime viikolla David Cameron valittiin Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi. 39-vuotias Cameron on nuorekas ja antaa toivoa puolueelle, joka on ollut työväenpuolueen varjossa viimeiset kahdeksan vuotta.

Cameronin ensimmäiset linjanvedot antoivat toivoa. Hän siirtää puoluettaan oikealta kohti keskustaa, ainakin sisäpolitiikassa.

EU-politiikassa ei näytä yhtä hyvältä. Perjantai-aamuna Cameron ilmoitti, että hän vetää meppinsä pois meidän EPP-ED ryhmästä.

BBC:n radio soitti ja kyseli mielipidettäni asiasta. ”The World at One”-ohjelmassa totesin, että vetäytyminen olisi paha virhe kolmesta syystä.

Ensinnäkin brittikonservatiivit marginalisoituisivat parlamentissa. Vaikutusvalta, josta he nauttivat parlamentin suurimmassa ryhmässä, vähenisi merkittävästi. Tärkeitä mietintöjä ei enää tippuisi.

Toiseksi David Cameron antaisi väärän signaalin Euroopan keskusta-oikeiston johtajille. Brittikonservatiiveja ei pidettäisi luotettavina yhteistyökumppaneina.

Kolmanneksi EU-vastaisuus ei ainakaan paranna konservatiivien mahdollisuuksia nousta suurimmaksi puolueeksi. Se on nähty viimeisten vuosien aikana.

Konservatiivipuolueella on noin 300 000 jäsentä. Keski-ikä on yli 60! Nuoret britit eivät halua eristäytyä ja ymmärtävät, että EU:n kautta myös Britannian vaikutusmahdollisuudet kasvavat.

Huomenna suuntana Strasbourg, vuoden viimeinen täysistunto. Patterit ladattu. Valmiina taistoon.

Comment

required