Brasiliassa on käynnissä Suomen historian toiseksi suurin vienninedistämismatka. 123-päinen delegaatiomme on tehnyt pääministerin johdolla kaksi päivää tehoiskuja pääkaupunki Brasiliassa.

Brasilian poliittinen ja taloudellinen merkitys kasvaa hurjaa vauhtia. Se on nykyään maailman kuudenneksi suurin kansantalous ja nousussa. Talouden tunnusluvut ovat vakuuttavia. Kotimainen kulutus kasvaa hurjaa vauhtia, ja uusien löytöjen myötä Brasiliasta on tulossa myös keskeinen öljyntuottaja.

Kehityksen huomaa kaikesta: katukuvasta, suomalaisten yritysten kiinnostuksesta, isäntien innostuneen ylpeästä asenteesta – ja myös kansainvälisen kiinnostuksen määrästä. Pääkaupungissa kiersi alkuviikosta myös saksalainen ja kiinalainen delegaatio. EU:n korkea edustaja Catherine Ashton oli täällä viime viikolla.

Brasilia on liiketoiminnan kannalta samalla houkutteleva ja haastava maa. Sen markkina on valtava ja kasvaa voimakkaasti, ja yhteiskunta on perustaltaan länsimainen. Toisaalta verojärjestelmä on monimutkainen, työlainsäädäntö jäykkää ja tuotannon kotimaisuudelle on minimisäännöksiä. Valtiolla on merkittävä rooli taloudessa jo valtionyhtiöidenkin kautta.

Suomalaisia yrityksiä on matkassa 60 mm. energia-, offshore- ja itc-sektoreilta. Teemme Jyrkin kanssa parhaamme auttaaksemme yrityksiä saamaan jalan oven väliin. Mm. viestintä- ja teknologiaministerien tapaamisista syntyi heti lupaavia yhteyksiä.

Pääkaupunki Brasilia on hallinnon keskus. Tapasimme tiistaina Brasilian presidentin Dilma Roussefin, ulkoministeri Antonio Patriotan ja keskuspankin pääjohtajan Alexandre Tombinin. Vaikuttavat tapaamiset! Patriotan olin tavannut jo joulukuussa Genevessä. Kahdenvälisten asioiden lisäksi listalla oli kansainvälisen politiikan polttavimpia kysymyksiä; Syyria, Iran ja euroalueen talous. Dilma on tuonut Brasilian ulkopolitiikkaan tervetullutta ihmisoikeuspainotusta.

Suuntaamme seuraavaksi Rio de Janeiroon ja Sao Pauloon, joissa agendalla on mm. tapaamisia brasilialaisten yritysten kanssa. Jatkoa seuraa!

Comment

required