Kotona. Ehtoota pukkaa. Tänään tein poikkeuksen. Osallistuin illalla järjestettyyn tilaisuuteen. En nähnyt lapsia ennen nukkumaanmenoa. Tuntui pahalta.

Miksi poikkeus? Koska BBC World kutsui mukaan tunnin mittaiseen suoraan radio-ohjelmaan keskustelemaan EU:n laajentumisesta Romaniaan ja Bulgariaan.

Ilta Grand Placella oli sinänsä kaunis – lämmin ja aurinkoinen. Täynnä ihmisiä.

Radio-ohjelmalla oli mielenkiintoinen konsepti. Keskustelu käytiin kolmella paikkakunnalla: Sofiassa, Bukarestissa ja Brysselissä.

Sofiassa ja Bukarestissa bulgarialaiset ja romanialaiset kommentoivat mahdollista jäsenyyttään. Brysselin päässä oli kaksi BBC:n toimittajaa, EU-vastainen brittimeppi Nigel Farage ja allekirjoittanut.

Puolustin laajentumista ja sen ajankohtaa. Totesin, että kyseessä ei ole mikään pieni laajentuminen. Unioniin tulee 30 miljoonaa kansalaista lisää. Se on noin puolet edellisen jättilaajentumisen väestöstä.

Totesin myös, että Romania ja Bulgaria ovat ponnistelleet kovasti viimeisien kuukausien aikana. Se on osoitus siitä, että komission painostus on toiminut.

Keskustelusta jäi hyvä jälkimaku. Bulgariassa ja Romaniassa on aitoa EU-intoa. Tuo into tuntuu välillä olevan ehtyvä luonnonvara…ainakin vanhoissa jäsenmaissa.

Kai se on niin, että EU-jäsenyys on vähän kuin pitkä ihmissuhde: eihän se ole ruusuilla tansimista joka päivä. Kannattaa viettää illat kotona…

Comment

required