Tänään mentiin taas lujaa, mutta paremmalla fiiliksellä kuin eilen. Kalenterissa oli tälle päivälle 19 merkintää. Kaikkeen en ehtinyt, mutta pääasiat tuli hoidettua.

Kaksi asiaa nousi ylitse muiden: täysistunnon keskustelu EU:n varainhoidosta ja Itämeristrategia.

Päätimme pistää varainhoidosta ihan lehdistötiedotteen. Se löytyy kotisivuilta. Perusteesi on, että parempaan suuntaan ollaan menossa, mutta ongelmia on edelleen.

Yksi ongelmista on, että haukutaan väärää puuta, eli EU:n komissiota. Yli 80 prosenttia EU:n varoista käytetään jäsenmaissa. Muutamat maat hoitavat hommansa, toisilla on ongelmia. Myös valtionvarainministerien pitäisi ottaa vastuuta rahan hoidosta.


Aamupäivällä pidimme kokoomusdelegaation kokouksen.

Toinen päivän pääjuttu oli Itämeristrategia. Luovutimme tänään ehdotuksemme komission puheenjohtajalle, José Manuel Barrosolle. Tässä yhteydessä sana ”me” tarkoittaa meppejä kaikista Itämeren EU-maista ja poliittisista ryhmistä. Barroso piti aloitetta hyvänä ja lupasi keskustella siitä komission sisällä.

Toivottavasti asia nousee myös esille ensi viikon ministerikokouksessa, jonka aiheena on pohjoinen ulottuvuus. Alla olevassa kuvassa mukana Christopher Beazley, allekirjoittanut, Henrik Lax, José Manuel Barroso, Toomas Ilves, Satu Hassi, Michael Gahler ja Piia-Noora Kauppi.


Meppiryhmä luovuttaa Itämeristrategian komission puheenjohtajalle.

Tässä kysymyksessä suomalaiset mepit puhalsivat erinomaisesti yhteen hiileen.

Kokoomusmeppien viime vuonna lanseeraama Itämeristrategia istutettiin osaksi pohjoista ulottuvuutta. Muiden ryhmien mepeistä muun muassa Satu Hassi, Henrik Lax, Paavo Väyrynen ja Riitta Myller olivat aktiivisesti mukana rakentamassa uutta strategiaa.

Huomenna hyväksyttävässä julkilausumassa mainitaan myös Itämeristrategia.


Itämeristrategian lehdistötilaisuudessa mepit esiintyivät laajassa rintamassa.

Comment

required