Hyvän loman tietää siitä, että tekee mieli tulla takaisin töihin. Olin kolme viikkoa poissa, ja oli tosi kiva palata työjuttujen pariin.

Kirjoitin kesäkuun Blue Wings -lehteen kolumnin aikataulun hallinnasta. Kerroin siinä pyrkimyksestäni noudattaa 8+8+8-mallia. Yritän tehdä vuorokaudessa kahdeksan tuntia töitä, viettää kahdeksan tuntia vapaa-aikaa ja levätä saman verran. Kuten kirjoitin kolumnissanikin, malli on teoriassa helppo. Käytännössä sitten vähän vaikeampi.

Päivän tunnit eivät jakaannu minun niin kuin ei monen muunkaan työssä tänä päivänä niin kuin ennen vanhaan. Töitä ei tehdä 8-16, vapaa-aikaa ei vietetä 16-24 eikä yötä nukuta 24-8. Työ joustaa monessa tehtävässä vapaa-ajan puolelle, ja asioita täytyy hoitaa silloin, kun ne tulevat eteen.

Nykyajan työtehoa ei mitata kellokorteilla. Ajatus siitä, että tehdyt työtunnit kertoisivat ahkeruudesta, on auttamattomasti vanhentunut monissa ammateissa. Muistatko, kun olit itse viimeksi väsyneenä huonojen yöunien jälkeen töissä? Saitko paljon aikaan?

Kun ihmisellä on työssään selvät tavoitteet ja tehtävät, uskon, että jokainen löytää itselleen parhaan työn tekemisen mallin. Työn tulokset ratkaisevat, ei yhtäjaksoisesti töihin käytetty aika. Jos muiden työt eivät häiriinny ja itselle sopii parhaiten tehdä neljä tuntia töitä aamulla aikaisin ja neljä tuntia illalla, go for it. Tärkeää on lopputulos, ei palava lamppu työhuoneessa.

Helsingin Sanomissa oli viime viikolla Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkijan Veera Mustosen artikkeli työstressistä. Tutkimuksessa oli huomattu, että vapaa-aika ja arjen toimivuus vaikuttaa töissä jaksamiseen siinä missä työstressikin. Otos oli pienehkö, mutta pointti on tärkeä: monesti ei ajatella, kuinka tärkeää töissä jaksamiselle on se, että arki on kunnossa. Jotkut yritykset ovat tämän hoksanneet ja kustantavat työntekijöilleen esimerkiksi siivousta tai lastenhoitoa.

Luin kesälomalla Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion Työkirjan, joka herätteli ajatuksiani aiheesta. Kannattaa lukea. Kirjan ajatuksena on auttaa ihmisiä löytämään työn ilo ja rohkaista irti kaavoista. Annoin kesällä kirjan tekijöille haastattelun aiheesta ja kirjoitan seuraavan Blue Wings -kolumnini kirjan pohjalta.

Forbes-lehti on haastatellut työssä menestymisestä kirjoja kirjoittanutta Laura Vanderkamia. Hän kehoittaa ihmisiä harrastamaan muutakin kuin töitä vertaamalla hyvää urheilijaa hyvään työntekijään: ?Crosstraining tekee urheilijasta paremman. Myös työntekijästä tulee parempi, jos hän pelkän työnteon sijaan muun muassa harrastaa, viettää aikaa perheen kanssa ja urheilee.”

Tee siis töitä, urheile, vietä aikaa rakkaidesi kanssa, aloita uusi harrastus, lepää, älä ole tavoitettavissa. Tiedät kyllä itse, mistä nautit. Silloin voit hyvin.

Comment

required