Viime päivinä kansanvälisessä keskustelussa on ollut yksi kauppa-aihe ylitse muiden eli EU:n ja Kiinan välinen kauppakiista aurinkopaneeleista.
EU-komissio asetti 4.6. väliaikaiset polkumyyntitullit Kiinasta peräisin oleville aurinkopaneeleille. Tullit ovat elokuun 5. päivään asti 11,8 % ja siitä marraskuun loppuun peräti 37,3 ? 67,9 %. Aurinkopaneelit ovat iso bisnes: vuonna 2011 Kiina toi EU:hun aurinkopaneeleja ja niiden komponentteja 21 miljardin euron arvosta.
Tulleista on tullut pelkkiä aurinkopaneeleja suurempi kysymys EU:n ja Kiinan välille. Kiina aloitti heti vastatoimet ja jätti EU:sta peräisin olevaa viiniä koskevan polkumyynti- ja tasoitustullihakemuksen. Euroopan viinintuottajamaille tämä on paha uhka. Kiistan eskaloituessa sillä voi olla vaikutuksia EU:n ja Kiinan välisiin kauppasuhteisiin kokonaisuudessaan ja sitä kautta myös Suomen kaltaisen maan taloudellisille intresseille.
Suomi, kuten myös suurin osa muista EU-maista, vastusti komission ehdotusta polkumyyntitulleista. Katsomme, että toimien asettaminen ei ole EU:n kokonaisedun mukaista. Vaikka eurooppalaiset aurinkopaneeleja valmistavat yritykset ovat joutuneet hankaluuksiin halpojen kiinalaispaneelien takia, eivät polkumyyntitullit ole arviomme mukaan eurooppalaisten asentajien, käyttäjien ja kuluttajien edun mukaista. Ne eivät myöskään tue tavoitteitamme uusiutuvan energian käytön lisäämisestä.
EU:ssa on käynnissä rinnakkainen tasoitustullitutkinta, jossa arvioidaan sitä, saako kiinalainen aurinkopaneeleja valmistama teollisuus valtiontukia. Tasoitustullien osalta määräaika ratkaisuille on elokuun alussa.
Kauppapolitiikassa ja erilaisissa tuontisuojainstrumenteissa on aina otettava huomioon yhteiskunnan kokonaisetu. Jos suojelemme yhtä kotimaista tai eurooppalaista teollisuudenalaa kerrallaan, heikennämme askel askeleelta koko maailmankaupan vapautta. Tämä ei ole eurooppalaisten eikä varsinkaan suomalaisten etu. On hyvä, että instrumentti on olemassa, mutta sitä tulisi käyttää vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.
Komissiolla on toimivalta asettaa väliaikaiset toimet korkeintaan kuudeksi kuukaudeksi jäsenmaiden kannoista riippumatta. Tätä pidempiaikaisia toimia ei voi nykylainsäädännön mukaan asettaa jäsenmaiden enemmistön tahdon vastaisesti.
Kiista on saatava ratkaistua mahdollisimman nopeasti EU:n ja Kiinan välillä. Maailmantalous ei kaipaa kauppasotaa maailman suurimman ja kolmanneksi suurimman talouden välille. Etelä-Euroopan maat tarvitsevat mahdollisimman laajaa markkinoillepääsyä omille tuotteilleen, kuten viinille.